antidepressiva

Gisteren bij Pauw & Witteman kwamen de vele nare bijwerkingen van antidepressiva weer eens ter sprake.  Verbazend is ook weer hoe verschrikkelijk veel mensen deze medicatie gebruiken.

Hoge eisen

Zijn het de hoge eisen van de maatschappij waar wij aan moeten voldoen die ons depressief maken?
Als je tegenwoordig de teksten van vacatures leest, dan worden de eisenlijstjes steeds langer. Eigenlijk voldoet niemand aan die lijstjes, dat weet je ook wel, maar het geeft toch snel een onderhuids gevoel van “niet goed genoeg” zijn. Je moet ook minstens een “passie” hebben voor je vak en alle weblogs over je vakgebied bijhouden.

Ook ziek zijn wordt in bedrijven en organisaties steeds minder geaccepteerd. Er wordt alles aan gedaan om mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. En vaak heerst er binnen het bedrijf of organisatie een prestatiecultuur. Daar past ziek zijn niet bij. We hebben een prestatiegerichte maatschappij.

Alles gaat ook zo snel tegenwoordig en de hoeveelheden informatie die we te verwerken krijgen is enorm. We moeten ook met iedereen contact hebben en houden. Via sociale netwerken, ,sms,  Twitter etc.  Dan is er nog ons uiterlijk. We moeten er verzorgd en jong uitzien. Geen hangende oogleden, geen rimpels. Jong, gezond en dynamisch is de trend.  Ziek, arbeidsongeschikt, oud, lelijk, saai, dat willen we allemaal niet zijn.

Is depressie een natuurlijke reactie?

Stemmingen zijn normaal. We hebben allemaal onze ups en downs. Als we dat accepteren, dan zijn er gewoon ook periodes dat we ons een beetje terugtrekken en ons bezinnen. Als we daar aan toe geven krijgen we vaak nieuwe inzichten die ons ook weer levenslust geven en energie.

Als we altijd maar door blijven gaan in hetzelfde snelle tempo en tegen beter weten in  proberen blij en gelukkig te zijn, putten we onszelf uit. Het kost veel energie om blij te doen terwijl je je helemaal niet zo blij voelt.
Bij een depressie dwingt je lichaam en/of je geest je tot rust. Je zou het kunnen beschouwen als je natuurlijke afweer, net zoals koorts je natuurlijke afweer is bij ontstekingen.

Er zijn natuurlijk ook andere oorzaken voor depressies. En bij ernstige depressies ligt er vaak gecompliceerde problematiek aan ten grondslag. Het is dan ook van belang dat als je merkt dat je problemen hebt, je er mee aan de slag gaat voordat ze té ernstig worden om er zelf wat aan te kunnen doen.

En nu? Antidepressiva?

Op internet staan veel depressiezelftesten van fabrikanten van antidepressiva. Deze testen geven al snel de diagnose “depressie” en raden je aan om er mee naar je huisarts te gaan.

De farmaceutische industrie doen geloven dat de pillen een tekort aan serotonine opheffen en dat het medicijn je probleem zou oplossen, zoals bij suikerziekte insuline. Was het maar zo eenvoudig. Helaas hebben veel antidepressiva vele nare bijwerkingen en ontwenningsverschijnselen en zijn ze in 4 van de 5 gevallen niet nodig.

De medicijnen vlakken gevoelens af en zijn vaak een soort fopspeen. Het geeft vaak slechts uitstel op de aanpak van de oorzaak van problemen.

Huisarts machteloos

Waarom schrijven zoveel huisartsen ze dan voor? Een huisarts heeft maar een beperkte tijd voor een consult, en heeft dus vaak de tijd niet om een diepgaand gesprek te voeren. Toch wil hij/zij zijn patiënt erg graag helpen. Er is geen andere laagdrempelige therapie voorhanden en ook verwachten mensen tegenwoordig een “snelle” oplossing voor hun probleem.

Veel huisartsen zijn niet goed op de hoogte van “natuurlijke alternatieven”, of willen deze niet adviseren omdat ze niet wetenschappelijk zijn bewezen. Als een methode niet wetenschappelijk is bewezen wil dat niet zeggen dat deze niet werkt. Bij methodes en middelen waar geen geld aan verdiend kan worden is eenvoudig weg geen

Nascholing wordt vaak gedeeltelijk gefinancierd door de farmaceutische industrie, waarbij het gevaar van de bijwerkingen en ontwenningsverschijnselen niet voldoende belicht worden. Ook artikelen die gepubliceerd worden in de grote bladen voor artsen zijn vaak herschreven door iemand die is ingehuurd door de farmaceutische industrie.

De huisarts ziet ook wel mensen opknappen maar die zouden misschien zonder pillen ook vanzelf zijn opgeknapt. Onderzoek heeft aangetoond dat een placebo (neppil) net zo goed werkt als antidepressiva.

Mogelijke oplossing bij lichte of milde depressie

Er is behoefte aan laagdrempelige hulp voor iedereen. Een boek dat elke huisarts eigenlijk zou moeten lezen is “Uw brein als medicijn” van David Servan-Schreiber. Hij beschrijft een combinatie van voeding, beweging en andere natuurlijke methoden die bewezen effectief zijn.

Bijvoorbeeld door gebruik te maken van hartcoherentie biofeedback software, waarmee je kunt leren ontspannen en stress kunt verminderen. Je leert met je ademhaling en door bepaalde technieken meer invloed te krijgen op je emoties en je kijk op bepaalde dingen. Dit lijkt heel eenvoudig maar is een uiterst krachtig middel doordat je macht krijgt over je eigen emoties en je daardoor niet meer slachtoffer voelt van situaties en gebeurtenissen.psychiater

Ook de natuur heeft een positieve invloed op je gemoed. Bewegen in de natuur is zelfs nog beter. Het wordt tijd dat we weer meer vertrouwen krijgen in de helende kracht van de natuur i.p.v. pillen.

Dan zijn er nog natuurlijke middelen zoals St Janskruid. Dit middel blijkt beter of net zo goed te werken als antidepressiva zonder nare bijwerkingen. Het middel mag echter niet gecombineerd worden met andere medicatie omdat het die kan beïnvloeden (ook dé pil). Bekijk de onderzoeken op PubMed

Bij ernstige depressie

Ik weet ook dat medicatie een uitkomst en een zegen kunnen zijn voor mensen met een ernstige depressie. Dit zijn de patiënten die via een psychiater medicatie krijgen voorgeschreven en waar vaak ook een combinatie is met therapie.

Als het mij persoonlijk zou treffen, zou ik in eerste instantie kiezen om St. Janskruid te gaan slikken en zou ik een therapievorm als EMDR en/of psychotherapie en/of homeopathie proberen. Tenminste als ik dan nog in staat ben om deze keuze weloverwogen te maken. Zo niet, dan heb ik deze keuze bij deze vastgelegd voor mijn naasten.

De boeken van Bram Bakker zijn een aanrader over dit onderwerp.

Update 6 mei 2017: naar aanleiding van reactie over stoppen met antidepressiva. In bovenstaande artikel heb ik het niet over stoppen met medicatie. Doe dit nooit op eigen houtje, maar informeer jezelf wel eerst goed.

Zo blijkt het erg belangrijk te zijn om in hele kleine stapjes antidepressiva op- en af te bouwen. Meer hierover lees je in onderstaand artikel:

http://www.ggznieuws.nl/home/vanavond-in-kassa-teveel-mensen-slikken-antidepressiva/

(Visited 2.627 times, 1 visits today)