Azijn vlakt piek bloedsuikerspiegel af

Met Sinterklaas en Kerstmis op komst, wordt het voor mensen met diabetes en andere mensen die gevoelig zijn voor bloedsuikerpieken een seizoen met lastige momenten vanwege de zware maaltijden.

Verschillende studies hebben echter laten zien dat er een mogelijke manier is om de effecten van een maaltijd met veel koolhydraten af te vlakken: gebruik een beetje azijn. Dit blijkt de opname van suiker in het bloed te vertragen, schijnbaar doordat het azijn enzymen blokkeert die de koolhydraten omzetten in suiker.Azijn goed voor bloedsuikerspiegel

Een studie door Italiaanse onderzoekers laat bijvoorbeeld zien dat als gezonde personen ongeveer 20 ml witte azijn als dressing bij salade eten bij een maaltijd die onder andere uit witbrood bestond met totaal ongeveer 50 gram koolhydraten, er een vermindering in de bloedsuikerpiek was van 30% in vergelijking met een groep die een geneutraliseerde azijndressing consumeerden.

Een ander onderzoek, gepubliceerd door de American Diabetes Association, heeft vergelijkbare effecten ontdekt bij personen met diabetes die een azijnoplossing consumeerden voor een koolhydraatrijke maaltijd.

Niets vervangt kleine porties en meer lichamelijke activiteit, zegt Sue McLaughin, een woordvoerster van deze Diabetes organisatie. Maar diabetespatienten kunnen het natuurlijk zelf uitproberen door hun bloedsuikerspiegel te meten na een koolhydraatrijke maaltijd – één zonder azijn – en één mét azijn – en de resultaten daarna vergelijken.

Conclusie: onderzoeken indiceren dat azijn bij het eten een mogelijke vermindering van een bloedsuikerpiek in het bloed geven

Bron: New York Times, Anahad O’Connor, 23-11-2009

(Visited 373 times, 1 visits today)