calendula goudsbloem

Calendula Officinalis bestudeerd door Indiase wetenschappers

Twee Indiase wetenschappers hebben 84 referenties en onderzoeken bestudeerd en en hebben deze beoordeeld en op een rijtje gezet. Zij vermelden dat er verschillende farmacologische studies aantonen dat Calendula officinalis antibacteriële, antivirale, ontstekingsremmende, anti-tumor- en anti-oxiderende eigenschappen heeft. C. officinalis is opgenomen in een aantal kruidenformuleringen, die klinisch worden gebruikt voor de behandeling van verschillende aandoeningen zoals aandoeningen van het centrale zenuwstelsel. Uit diverse rapporten blijkt dat er een lage toxiciteit is en een hoge gebruiksfrequentie dat het medicinaal potentieel van Calendula Officinalis ondersteunt.

Medicinale werking van Calendula

C. officinalis is van oudsher gebruikt bij de behandeling van ontstekingen van inwendige organen, maag-darmzweren, menstruatiekrampen en als diureticum en het verminderen van zweten bij stuipen. Het wordt ook gebruikt voor ontstekingen van het mond en keel slijmvlies, wonden en brandwonden. Calendula is een reinigend en ontgiftend kruid en behandelt chronische infecties.
De gedroogde bloemhoofdjes zijn gebruikt voor hun koorts verlagende, anti-tumor en helende effecten. Lokale toediening van bloemeninfusie wordt gebruikt als schimmelwerend en antiseptisch middel bij wonden, vlekken, sproeten, verstuiking en oogzwellingen. Calendula-thee wordt gebruikt als wimpers, gorgeldranken, luieruitslag en andere ontstekingsaandoeningen van de huid en slijmvliezen. Moedertinctuur van C. officinalis wordt ook gebruikt in de homeopathie voor de behandeling van mentale spanning en slapeloosheid. 

Wereldwijd een veel gebruikt middel

C. officinalis wordt over de hele wereld gebruikt. De plant is opgenomen in de Duitse Commissie E, Europese wetenschappelijke coöperatie voor fytotherapie, British Herbal Pharmacopoeia, en een publicatie van de Wereldgezondheidsorganisatie voor wondgenezing en ontstekingsremmende eigenschappen. C. officinalis-preparaten worden gebruikt in verschillende complementaire en alternatieve geneeswijzen, voornamelijk voor brandwonden, snijwonden, huiduitslag, dermatitis en spataderen. Het is ook opgenomen als onderdeel van de behandeling van een droge huid, bijensteken en voetzweren. De etherische olie van de plant wordt gebruikt voor het verzachten van het centrale zenuwstelsel en als wondgenezer.

calendula goudsbloem
Goudsbloem – Calendula Officinalis

C. officinalis preparaten die momenteel in gebruik zijn, omvatten zalf gemaakt van de bloemblaadjes. Het is een van de bestanddelen van het eigen homeopathische geneesmiddel Traumeel®, dat wordt gebruikt voor de behandeling van de symptomen die gepaard gaan met acute verwondingen, waaronder pijn en zwelling.

Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3841996/

Calendula zalf of spray

Een spray van Calendula tinctuur is ideaal om op wondjes te sprayen. Het doet veel minder pijn dan bijvoorbeeld jodium en gezien de hierboven genoemde eigenschappen zoals antibacterieel, anti-viraal, ontstekingsremmend, anti-tumor en anti-oxiderend is het een uitstekende behandeling voor de meest voorkomende wonden. Door te sprayen hoef je de wond ook niet aan te raken, wat bijvoorbeeld ook bij de behandeling bij wonden bij dieren erg handig kan zijn.

Calendula spray kopen

De Calendula zalf is in andere gevallen weer handiger, zoals bij brandwonden of bij uitslag.

Calendula zalf kopen

(Visited 507 times, 1 visits today)