Veel overtuigingen over mondgezondheid kloppen niet
In dit artikel worden een aantal zaken beschreven die indruisen tegen gangbare overtuigingen over mondgezondheid, en zijn daarom moeilijk te geloven. Ook ik had er in eerste instantie weinig vertrouwen in en kon niet begrijpen dat als dit waar was, ik dit nog niet wist.
Vastgeroeste (valse) overtuigingen over mondgezondheid zijn bijvoorbeeld:
- tanden en kiezen met gaatjes kunnen onmogelijk door je lichaam worden hersteld
- fluor is nodig om je tanden en kiezen sterk te maken
- alle bacteriën zijn slecht voor je gebit
- suiker is slecht voor je gebit maar verder heeft voeding geen enkele invloed op je mondgezondheid
Australisch onderzoek laat ook zien dat cariës kan genezen.
Australische tandartsen stellen na onderzoek dat vullingen vaak niet altijd nodig zijn. Dat blijkt uit een 7-jarige studie van de Universiteit van Sydney
Beter tanden poetsen, stoppen met drinken van dranken met toegevoegde suikers en het aanbrengen van fluor op plekken waar gaatjes dreigen te ontstaan, zijn volgens de tandartsen belangrijke onderdelen van de nieuwe behandeling. “Er is genoeg tijd om het verval te signaleren en te behandelen voordat het een holte wordt en een vulling nodig is.”
Uit het onderzoek blijkt ook dat het verval van tanden veel langzamer gaat dan werd gedacht.” Gemiddeld duurt het vier tot acht jaar voordat het bederf aan de buitenkant van een tand doordringt tot de binnenkant.” De methode werd getest door een aantal tandartsen in Australië. Er zijn, volgens de tandartsen, tot wel vijftig procent minder vullingen nodig dankzij de nieuwe methode.
Note: Zelf denk ik dat fluor beter vervangen zou kunnen worden door kokosolie, zie later in dit artikel
Opzienbarende inzichten over voeding en tandbederf
Misschien heb je al eens gehoord van de tandarts en onderzoeker Weston Price? Deze tandarts die leefde van 1870-1948, heeft veel onderzoek gedaan en een interessant boek geschreven over de relatie tussen voeding en mondgezondheid. Het boek Voeding en fysieke degeneratie is uitgebracht in 1937.
Vervolgens stuitte ik op onderstaande boek “Cure tooth decay” van Rami Nagel, wat inmiddels ook in het nederlands is vertaald en verkrijgbaar bij Bol.com. De schrijfstijl is typisch amerikaans, maar het gaat hier om de inhoud.
Als je de honderden reviews op Amazon.com doorleest, merk je hoeveel mensen baat hebben bij deze adviezen. Hoewel niet iedereen het boek even hoog waardeert, zijn er talloze verklaringen dat het regime wat wordt aangeraden in dit boek echt werkt. En dat is in mijn ogen waar het om gaat.
Wat houden die adviezen in? Daarvoor zul je het boek moeten lezen, maar heel in het kort vermeld ik hieronder de belangrijkste adviezen:
- Slik levertraan (het liefste gefermenteerde). Lekker is het niet, maar er is tegenwoordig levertraan met een smaakje of zelfs in capsules. Dat maakt het een stuk aangenamer om levertraan in te nemen. Klik hier voor meer informatie hierover.
- Eet regelmatig bouillon van botten en vlees
- Eet grasboter en/of rauwmelkse kaas van koeien die gras gegeten hebben. In Nederland is “Boerenkaas” een beschermde naam voor kaas die gemaakt is van rauwe melk.
- Eet regelmatig runderlever of kippenlevertjes. Het beste is natuurlijk van de biologische slager.
- Vermijd granen, behalve ontkiemde granen. Vermijd vooral tarwe.
- Eet genoeg vitamine C houdende groente en fruit.
- Oliespoelen (ook goed bij tandvleesproblemen)
Ook al zou je het aanpassen van je dieet beperken tot het innemen van levertraan en het regelmatig eten van verse soep, getrokken van botten met beenmerg, dan zul je binnen enkele weken effect merken. De mineralen en calcium uit de botten vullen je tekorten aan. Een alternatief voor verse bouillon zijn bijvoorbeeld de ambachtelijk gemaakte soepen en bouillons van de Kleinste soepfabriek, verkrijgbaar bij goed gesorteerde biowinkels.
Ik weet dat het ongelooflijk klinkt want ik was zelf ook nogal sceptisch toen ik het boek van Ramiel Nagel las. Maar je komt er snel genoeg achter of het voor jou werkt als je het een tijdje probeert. Het kan je een hoop geld en ellende besparen.
Zelfs ernstige klachten kunnen hiermee redelijk snel worden verbeterd. Behandeling door een tandarts zal misschien niet altijd te vermijden zijn, afhankelijk van de ernst van de klachten.
Heb je ook tandvleesproblemen? Kijk dan hier.
Bedankt voor de tip, het helpt mij ook, geeft inderdaad een veel beter gevoel in de mond en het tandvlees ziet er beter uit!
En het extraatje: mijn tanden zijn witter geworden, ik heb een tandpasta smile gekregen!
ik ken en onderga vaak deze tip maar ik hoorde van de mondhygiëniste dat kokosolie tandplaque veroorzaakt en dat het om deze reden al helemaal niet raadzaam is deze olie te spoelen voor het slapen gaan.
ik ga er gewoon mee door maar ik ben wel nieuwsgierig wat anderen ervan vinden!!!
Vraag de volgende keer eens waar ze deze kennis vandaan heeft. Ik ben benieuwd!
Ik denk dat kokos olie tandpasta kan veroorzaken net als elk ander etenswaar. Hoeft geen probleem te zijn, aangezien de meeste ook gewoon hun tanden poetsen. Dus niet voor het slapen gaan. Ik ga nu kokosolie gebruiken. Heb parodontitis en ben benieuwd wat de resultaten zullen zijn. Erg bedankt voor deze info. Groetjes
Ooops geen tandpasta maar tandplak dus.
Nog een reden om het sochtends te doen dus voordat je eet. Als je een nacht geslapen hebt dan hebben de bacterieen lang tijd om zich te vermenigvuldigen en daarom stink je sochtends ook uit je b..
Voordat je gaat ontbijten, en de boel doorslikt met je eten, kan je dus het beste met kokosolie spoelen, en dat dan uitspugen. Daarna spoelen met water en eventueel een beetje zout erin opgelost, als je dan de rest van de dag eet en drinkt denk ik niet dat de kokosolie blijft zitten en tandplak veroorzaakt.
Als je t voor het slapengaat doet dan kan dat wel, tenzij je daarna nog je tanden poetst, wat ook prima kan.
Natuurlijk zeggen de tandartsen dat want ze willen helemaal niet dat jou mond gezond wordt want dan kom je niet meer! draait allemaal om geld.
Niet altijd denk ik, maar vaak wel helaas…
Kan je het ook voordat je naar bed gaat doen? ongeveer 2 uur na het eten? want in de ochtend komt mij niet goed uit.
Ja hoor, dat kan ook!