Chronisch verstopte neus?

Chronisch verstopte neus?

Buteyko methode

Heb je een chronisch verstopte neus? Ben je verslaafd aan middeltjes (zoutoplossing) om je neus goed open te houden? Dan is er een grote kans dat je te diep ademt. Als je te veel zuurstof binnenkrijgt (veel door mond ademen) gaat je lichaam dit corrigeren door mucus in je neus op te bouwen. Daardoor verstopt je neus.

Leer om vooral door je neus te ademen

Ademen door de neus heeft een aantal voordelen:

 • In de neus zitten neusharen die stofdeeltjes tegenhouden
 • Fijnere deeltjes zoals bacteriën, schimmelsporen of virussen blijven kleven in het slijm dat zich op de oppervlakte van neusholte, luchtpijp en bronchiën bevindt.
 • Het slijmvlies verwarmt de ingeademde lucht en maakt deze vochtig. Daardoor kunnen de longblaasjes in de longen de zuurstof omzetten in kooldioxide.

Als de lucht droog is en je deze via de mond inademt zijn de longblaasjes niet goed in staat voldoende zuurstof uit de ingeademde lucht op te nemen, waardoor er minder zuurstof in het bloed kan komen.

Met een oefening gebaseerd op de Buteyko methode kunt u uw neus openen:

 • Adem zo goed mogelijk door uw neus in, met uw mond dicht
 • Knijp uw neus met uw vingers dicht na een rustige uitademing
 • Beweeg uw hoofd (ja-knikken) naar voren en achteren zolang u de adem inhoudt
 • Adem pas weer wanneer u een duidelijke aandrang voelt
 • Doe dit dan door de neus (houdt met uw vingers uw mond dicht)
 • Ga niet zo ver dat je hijgend moet ademen om “bij te komen”


Om te voorkomen dat uw neus weer gaat verstoppen moet je proberen zoveel mogelijk door je neus te ademen, ook bij geringe inspanning en ’s nachts (je kunt eenvoudig een stukje leukoplast op je mond te plakken zodat je door je neus blijft ademen). En ja, zo simpel kan het zijn.

Nog een eenvoudige oefening is om gewoon een stuk te gaan wandelen en er voor zorgen dat je bijvoorbeeld 2 stappen inademt door je neus (geluidloos) en gedurende 3 stappen uitademt door je neus. Neem zakdoekjes mee, zodat je steeds je neus kunt snuiten. In het begin zul je vaak je neus moeten snuiten om je neus goed open te krijgen. Dit gaat echter snel over.

Door af en toe je tempo wat te versnellen zul je merken dat het wat moeite kost, maar daardoor oefen je het juist. In het begin zul je er misschien af en toe wat moeite mee hebben, maar je zult al snel gaan merken dat je na inspanning sneller herstelt.

Meer weten over de Buteyko methode? Op deze pagina kun je een gratis rapport krijgen met een uitgebreide uitleg wat de Buteyko methode precies inhoudt.

Andere middelen tegen een chronisch verstopte neus

(Visited 4.098 times, 1 visits today)

12 reacties op “Chronisch verstopte neus?

 1. Wat toevallig dat ik dit artikel tegen kom. Ik heb als ik sport a.l.t.i.j.d. een loopneus. Dus de mucus komt er -ongewenst- uit lijkt het eerder. Ik geloof dat mijn medesporters mij nog nooit zonder kleenex in handen hebben gezien tijdens het steppen, hardlopen, boxen, etc.
  Ik adem juist door mijn neus in, door mijn mond uit. Tijdens meditatie adem ik heel oppervlakkig, tijdens healingtechnieken adem ik juist heel diep in (door de neus) en diep uit door de mond. Dan heb ik nooit last van een loopneus of verstopping.
  Als ik wijn drink, dan verstopt mijn neus in no time.
  Ik heb hier nooit de logica van begrepen, misschien dat jij dit kan ophelderen, Petra?
  Alvast bedankt en dank voor de informatie die je op je site deelt.
  Ps. Ik gebruik eigenlijk niets hiervoor, hooguit euchinacea als ik lage weerstand heb en bij heftigere verstopping de neusspray rinyleen van VSM.

  • De verhouding tussen zuurstof en kooldioxide is uit balans als je sport (relatief te veel zuurstof in bloed). Je lichaam probeert dit te corrigeren door mucus te produceren. Als je in- en uitademt door je neus bij sporten, zul je in het begin even last hebben van mucus, maar als je door blijft ademen door je neus zal dit ophouden. Dus in het begin zul je nog even de zakdoek nodig hebben. Probeer het maar eens.
   Tijdens het drinken van wijn (verdunt bloed waardoor er relatief meer zuurstof in je bloed wordt getransporteerd) kan ditzelfde aan de hand zijn. Dus disbalans tussen zuurstof en kooldioxide. Praat je altijd veel als je wijn drinkt? Dan ga je namelijk meer door je mond ademen en kan er ook disbalans ontstaan. Probeer maar eens bij het wijn drinken tussen de slokjes door rustig door je neus te blijven in- en uitademen (zo geluidloos mogelijk, wel diep inademen maar niet te veel lucht). Hoe gaat het dan? Laat het even weten.
   Tijdens je meditatie en healingtechnieken blijft de balans schijnbaar wel goed.
   Ik ben ook geen Buteyko deskundige, maar dit is mijn verklaring op basis van wat ik er over gelezen heb. Ik (en de andere lezers van dit artikel) zou graag horen wat je ervaringen zijn aanpassing volgens mijn bovenstaande adviezen.
   Bedankt voor je reactie!

 2. Dank je wel voor je reactie Petra! Ik moest even lachen bij je vraag of ik veel praat bij de wijn… :-$ Dat is inderdaad meestal het geval, tenminste wijn drinkend buiten het eten om.
  Vanmorgen ben ik nog gaan rennen (met de zakdoek en opkomend slijm in de keel) maar had je berichtje nog niet gelezen. Ik ga er de komende dagen op letten en ik laat je zeker weten hoe het gaat.
  Het valt me trouwens ook op dat ik op de gym één van de weinige ben die bij fanatiek sporten een rood hoofd krijgt (1.65m, 66kg). Weet je misschien of dat ook met de manier ademen te maken kan hebben?
  Nogmaals dank!

  • PS. Nog even ter verduidelijking: bij de healingstechnieken zoals ik al zei adem in wel in door neus en uit door de mond, zonder snotvorming, maar daar beweeg ik dan verder ook niet veel bij. Is dat ook logisch volgens jouw theorie?

  • Vaatverwijding is een reactie van je lichaam om meer zuurstof naar je organen te krijgen. Als je er bij het sporten op let om zoveel mogelijk je mond dicht te houden zou het maar zo kunnen dat de kooldioxide/zuurstof balans beter wordt waardoor je organen sneller van zuurstof worden voorzien. Theoretisch zou de noodzaak van de vaatverwijding verminderen. Maar of dit in de praktijk ook zo werkt? Geen idee.
   Ik zou zeggen: probeer het uit!

 3. Kan iemand mij vertellen wat er bij mij gebeurt?
  Ik heb al sinds maart 2013 een constant verstopte neus met als gevolg een neusspray-verslaving. Daar ben ik nu bijna vanaf, behalve voor de nacht. Anders kan ik echt niet slapen namelijk. Dan spuit ik zowel links als rechts een 0,5% neusspray verdund met 4 delen fysiologisch zoutwater. Daardoor kan ik ongeveer 4 uren slapen. Dan nog een keer spuiten en zo kom ik de nacht door. Het frapante is dat ik, 50 jaar oud, een flinke opvliegers krijg mijn neus acuut open gaat en ik weer prima kan ademen. Bij sporten hetzelfde verhaal. Dus, als mijn bloedvaten opzwellen dan slinkt schijnbaar mijn neusschelp.
  Nou ja, constant sporten is dus geen oplossing, neusspray blijven gebruiken ook niet. Tegen het verkleinen van de neusschelpen bij een KNO-arts zie ik om verschillende redenen enorm op. Helaas hielpen allerhande homeopatische neussprays ook niet. Zelfs de capsine-spray haalde niets uit. Spoelen met zout water werkt niet net zo mijn als deze Buteyko-oefening. Ik heb me nu laten vertellen dat het een typische hormonenkrestie is, gerelateerd aan de overgang. Iemand raad?

  • Ik ben geen arts, en het klinkt vast heel gek, maar je zou kunnen proberen om ’s nachts met tape je mond dicht te plakken, zodat je door je neus in- en uitademt. Deze tip is ook gebaseerd op de Buteyko methode.
   Geschikte tape kun je hier kopen http://www.buteykowinkel.nl/Tape.html. En in deze winkel kun je ook een boekje kopen over de Buteyko methode. Het boekje heet “Leven zonder astma” omdat deze methode vooral gebruikt wordt door mensen met astma, maar ik vermoed dat jouw kwaal er ook mee kan worden verholpen.
   De methode is zo veilig, goedkoop en simpel dat je het wellicht gewoon een keer kunt uitproberen.
   Ik ben benieuwd naar je ervaringen!

 4. Hallo,

  heb even de oefening geprobeert, en het werkt!! Alleen is het maar voor enkele tellen 🙁 echt heel vervelend, loop echt een hele dag met een verstopte neus, enkel neusspray lijkt te helpen maar daar wil ik van af ( werkt volgens mij erg verslavend, klinkt vast stom maar ik heb er steeds sneller nood aan)
  nog tips? ben ten einde raad.. 🙁

  grt inge

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.