chronisch verstopte neus

Buteyko methode

Heb je een chronisch verstopte neus? Ben je verslaafd aan middeltjes (zoutoplossing) om je neus goed open te houden? Dan is er een grote kans dat je te diep ademt. Als je te veel zuurstof binnenkrijgt (veel door mond ademen) gaat je lichaam dit corrigeren door mucus in je neus op te bouwen. Daardoor verstopt je neus.

Leer om vooral door je neus te ademen

Ademen door de neus heeft een aantal voordelen:

  • In de neus zitten neusharen die stofdeeltjes tegenhouden
  • Fijnere deeltjes zoals bacteriën, schimmelsporen of virussen blijven kleven in het slijm dat zich op de oppervlakte van neusholte, luchtpijp en bronchiën bevindt.
  • Het slijmvlies verwarmt de ingeademde lucht en maakt deze vochtig. Daardoor kunnen de longblaasjes in de longen de zuurstof omzetten in kooldioxide.

Als de lucht droog is en je deze via de mond inademt zijn de longblaasjes niet goed in staat voldoende zuurstof uit de ingeademde lucht op te nemen, waardoor er minder zuurstof in het bloed kan komen.

Met een oefening gebaseerd op de Buteyko methode kunt u uw neus openen:

  • Adem zo goed mogelijk door uw neus in, met uw mond dicht
  • Knijp uw neus met uw vingers dicht na een rustige uitademing
  • Beweeg uw hoofd (ja-knikken) naar voren en achteren zolang u de adem inhoudt
  • Adem pas weer wanneer u een duidelijke aandrang voelt
  • Doe dit dan door de neus (houdt met uw vingers uw mond dicht)
  • Ga niet zo ver dat je hijgend moet ademen om “bij te komen”


Om te voorkomen dat uw neus weer gaat verstoppen moet je proberen zoveel mogelijk door je neus te ademen, ook bij geringe inspanning en ’s nachts (je kunt eenvoudig een stukje leukoplast op je mond te plakken zodat je door je neus blijft ademen). En ja, zo simpel kan het zijn.

Nog een eenvoudige oefening is om gewoon een stuk te gaan wandelen en er voor zorgen dat je bijvoorbeeld 2 stappen inademt door je neus (geluidloos) en gedurende 3 stappen uitademt door je neus. Neem zakdoekjes mee, zodat je steeds je neus kunt snuiten. In het begin zul je vaak je neus moeten snuiten om je neus goed open te krijgen. Dit gaat echter snel over.

Door af en toe je tempo wat te versnellen zul je merken dat het wat moeite kost, maar daardoor oefen je het juist. In het begin zul je er misschien af en toe wat moeite mee hebben, maar je zult al snel gaan merken dat je na inspanning sneller herstelt.

Meer weten over de Buteyko methode? Op deze pagina kun je een gratis rapport krijgen met een uitgebreide uitleg wat de Buteyko methode precies inhoudt.

Andere middelen tegen een chronisch verstopte neus

(Visited 4.269 times, 1 visits today)