Epigenetica, verandering in dieet heeft invloed op volgende generaties

Uit een studie van het Victor Chang Cardiac Research Institute uit Sydney blijkt dat bepaalde celeigenschappen kunnen worden gewijzigd door ‘epigenetische’ veranderingen. Deze veranderingen (door bijvoorbeeld bepaalde voeding) zouden de oorzaak kunnen zijn van bepaalde trends in onze bevolking, zoals bijvoorbeeld de obesitas epidemie.

Epigenetica, “epi” staat voor “bij” of “op”, is de bewoording van een vakgebied waarbij delen van celeiwitten en chemische stofjes worden bestudeerd die bepaalde genen in- of uitschakelen. Dit gebeurt door invloeden van omstandigheden en omgevingsfactoren. Deze epigenetische veranderingen kunnen ook overerft worden maar staan niet vast zoals de onderliggende genen.

In deze studie gaven de onderzoekers een groep muizen een dieet dat rijk was aan foliumzuur, zink en vitamine B12 om hiermee een bepaald aangeboren gen uit te schakelen dat obesitas bij muizen veroorzaakt. De onderzoekers ontdekten dat de epigenetische effecten bij de slanke muizen na 5 generaties resulteerden in een toename van slanke en gezonde muizen in elke volgende generatie zonder dat de genen veranderden.

Toen de onderzoekers de muizen later een normaal dieet gaven verminderde het aantal slanke muizen na 3 generaties. Deze ontdekkingen laten zien dat epigenetische veranderingen die door veranderde voeding waren ontstaan redelijk snel weer konden worden teruggedraaid in tegenstelling tot genetische veranderingen.

Deze flexibiliteit om zich aan te passen geeft de muizen de mogelijkheid om zich snel aan te passen aan veranderde omstandigheden zoals bijvoorbeeld van klimaat. Het onderliggende DNA daarentegen zou duizenden jaren nodig hebben om zich aan te passen.

Meer over epigenetica

(Visited 422 times, 1 visits today)
Getagd met , , ,
1 Reactie op “Epigenetica, verandering in dieet heeft invloed op volgende generaties
  1. afvallen in een schreef:

    Een spannend tekst pennen met betrekking tot dieet is zeker niet
    makkelijk doch het moet gezegd worden dat het je buitengewoon goed is gelukt, heel erg goed!

2 Pings/Trackbacks voor "Epigenetica, verandering in dieet heeft invloed op volgende generaties"
  1. […] u dat epigenetische verandering overerft worden? http://www.natuvitaal.nl/epigenetica-verandering-in-dieet-heeft-invloed-op-volgende-generaties/ Dit bericht was geplaatst inEpigenetica. Bookmark the permalink. Plaats een reactie of […]

  2. […] steeds duidelijker dat onze genen niet alles bepalen en zelfs behoorlijk flexibel zijn. Bepaalde genen kunnen “aan” of “uit” gezet worden door bijvoorbeeld stoffen die bacteriën in onze darmen produceren. Dat kan direct invloed hebben […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.