energiezuinig sudderen in een hooikist

Follow my blog with Bloglovin

Een hooikist,ideaal voor sudder-gerechten

Een hooikist werd vroeger voornamelijk gebruikt om energie te sparen. Zo werden

hooikistbijvoorbeeld bruine gedroogde bonen op het fornuis aan de kook gebracht maar werden deze vervolgens met pan en al in de hooikist gezet om verder te garen.

Een hooikist is meestal een houten kist met hooi ter isolatie. Maar zoals rechts op de foto, wordt er soms ook nog een flexibel met wol gevuld kussen gebruikt om nog extra te isoleren.

Waarom zou je een hooikist gebruiken?

  • Om plaats te besparen op je kookplaat of fornuis
  • Om veilig voedsel te laten garen terwijl je niet thuis bent (’s morgens aan de kook brengen, ’s avonds gaar)
  • Om energie te besparen
  • Om deze techniek te leren, zodat je een alternatief hebt in noodgevallen. In combinatie met een eenvoudige kookpit is dit een geweldig duo in noodsituaties.

Je kunt er een mooie brocante kist van maken, zoals bijvoorbeeld dit bedrijf doet :  http://www.houtsmederij.nl/de-hooikist/ of een mooie echte oude kist gebruiken.

hooikistMaar als je niet veel te besteden hebt, kun je ook een hele duurzame variant maken van een stevige kartonnen doos met als isolatie bijvoorbeeld papier/karton snippers en bijvoorbeeld kapot geknipte oude wollen truien of dekens. Kijk gewoon wat je zelf voorhanden hebt.

Of wat dacht je van een styropor of piepschuim doos? Soms worden bevroren producten hier in verzonden en zijn ze gratis verkrijgbaar. Deze dozen isoleren ook erg goed.

Hieronder vind je een handleiding om zelf een hooikist te maken:

http://www.rootsimple.com/2011/12/hay-boxes-or-fireless-cookers/[:]

(Visited 1.072 times, 1 visits today)