Levensreddend brood

sneetje levensreddend brood
Dit noten en zadenbrood is zó lekker dat je bijna niet gelooft dat het ook zo enorm gezond is. Het zit zo vol gezonde voedingsstoffen, dat je met één klein sneetje bij je ontbijt, vol zit tot de lunch. En geroosterd wordt het een echte lekkernij. Het is glutenvrij (bij gebruik van glutenvrije haver), is koolhydraatarm en zit vol vezels, eiwitten en gezonde vetten.

Toen ik voor het eerst over dit brood las (op het blog “My new roots”), was ik gelijk gefascineerd. Ik ben namelijk gek op noten en zaden, waar dit brood vol mee zit, en het leek me een brood dat eenvoudig te maken is. Ik las een deel van het overweldigende aantal reacties op het recept en mijn nieuwsgierigheid werd nog groter. Ik besloot het uit te proberen en heb het inmiddels zo’n twintig keer gemaakt. Na het bakken, snijd ik het in plakjes en vries het in. Als ik het dan wil eten, haal ik een plakje uit de diepvries en rooster het in mijn broodrooster.

Eerlijk gezegd, lukte het meestal, maar het viel soms een beetje uit elkaar. Dat maakte voor de smaak niet uit, maar met het roosteren was het lastig omdat al die losse stukjes in mijn broodrooster bleven hangen. Naar aanleiding daarvan heb ik het recept iets aangepast.

Mijn variant van het recept van het levensreddende brood:

Ingrediënten:

 • 1 kop (135 gram) zonnebloemzaden
 • 1/4 kop amandelmeel
 • 1/4 kop kokosmeel
 • 1,5 kop (145 gram) haver- of speltvlokken
 • 2 eetlepels chiazaad
 • 4 eetlepels psyllium vezels (vlozaad vezels)
 • 1 theelepel zeezout

Deze droge ingrediënten roer je door elkaar in een siliconenvorm, dan smelt je op laag vuur in een pannetje:

 • 3 eetlepels kokosolie
 • 1 eetlepel esdoornsiroop
 • 1,5 kop water

Dit giet je er over heen en je roert het goed door. Dan laat je het een paar uur of een nacht staan. Als je de vorm uit elkaar trekt moet de inhoud zijn vorm behouden. 
Je oven voorverwarmen op 170 graden Celsius, dan zo’n 20 minuten bakken. Dan haal je het brood voorzichtig uit de vorm en draai je het om. Dan nog zo’n 40 minuten in de oven.

Dan goed laten afkoelen, evt. in plakjes snijden en invriezen. Zo simpel is het!

levensreddend-brood

Veel mensen die iets of veel te zwaar zijn of problemen hebben met hun suikerhuishouding zijn gek op koolhydraten, en helaas is het zo dat deze voor veel mensen verslavend werken. Ze hebben snel weer trek, waardoor ze snel meer eten dan ze eigenlijk willen. Omdat dit brood weinig koolhydraten, veel eiwitten en gezonde vetten bevat, is het zeer voedzaam waardoor je lang een vol gevoel houdt.

Daarnaast is het goed voor de stoelgang door de vele vezels. Psyllium vezels zorgen voor een regelmatige stoelgang en zijn een goede voedingsbron voor gezonde bacteriën in de darm. Psyllium vezels vallen onder de prebiotica. Het kan je cholesterol verlagen, je helpen om een gezond gewicht te krijgen en je bloedsuiker stabiel te houden.

De zonnebloemzaden zijn een uitstekende bron van gezonde vetten, mineralen en natuurlijk vitamines. Ze zijn zeer rijk aan vitamine E en werken door de vele antioxidanten preventief tegen ontstekingen en daarmee voorkom je hart- en vaatziekten, diabetes, Alzheimer en zelfs kanker.

Ook Chia zaden werken preventief tegen hart- en vaatziekten, diabetes en helpen bij een gezond gewicht. Ze bevatten veel Omega 3 vetten en vezels.

Kokosolie is een super gezond vet dat je immuunsysteem helpt en ook (het wordt bijna saai) preventief werkt tegen ontstekingen, hart- en vaatziekten, diabetes, Alzheimer en zelfs kanker.

Esdoornsiroop zit vol met anti-oxidanten die ook weer helpen om ontstekingen tegen te gaan.

Kortom, de ingrediënten zijn super gezond, maar dat is niet de enige reden waarom het een “Levensreddend brood” genoemd wordt. Het brood zit zo vol met voedingsstoffen dat je er snel vol van zit, waardoor je minder verlangt naar “ongezonde” voedingsmiddelen.

Wat kost het om levensreddend brood te maken?

Ik moet toegeven, het is niet goedkoop. De ingrediënten zijn best prijzig. De Psyllium (vlozaad) vezels zijn niet goedkoop, maar ook de noten zoals amandelen en hazelnoten kosten aardig wat.

Ik heb uitgerekend dat een brood ongeveer tussen de 4 en 6 euro kost, afhankelijk van de hoeveelheid die je inkoopt. Grotere hoeveelheden koop je vaak goedkoper in. Een brood bevat ongeveer 16 sneetjes, wat neerkomt op tussen de €0,25 en €0,37 per sneetje. Meer als 2 sneetjes per dag zul je niet snel eten, dus als je het zo bekijkt valt het wel mee.

Vooral de Psyllium vezels zijn wat moeilijk verkrijgbaar en soms erg duur. Een goede prijs vind je hier:

250 gram Psyllium vezels bij Unlimited Health voor € 5,25

Je kunt bij Unlimited Health ook kokosmeel, amandelmeel en chiazaden kopen. De rest van de ingrediënten kun je bij normale supermarkten kopen.

Hoe zit het met calorieën in dit levensreddende brood?

Tja, calorieën… eerlijk gezegd vind ik calorieën tellen sowieso nooit zo nuttig. Dit brood vult zo enorm door de vezels, eiwitten en gezonde vetten, dat je er niet snel te veel van zult eten. Tenzij je misschien voedingstekorten hebt, en dan heb je het in mijn ogen gewoon even nodig.

En gezien het feit dat dit brood het verlangen naar ongezonde voeding doet slinken, denk ik dat het helemaal niet erg is om deze calorieën met een waanzinnig hoge voedingswaarde te nuttigen.

Hoe kun je dit levensreddende brood het beste bewaren?

Je kunt dit brood het beste direct na het afkoelen invriezen. Ik snijd het brood na afkoeling gelijk in zo dun mogelijke plakjes en doe ze per vier in een diepvrieszakje. Ik leg ze plat, dakpansgewijs, op elkaar. Dan kan ik ze gemakkelijk één voor één losmaken als ik ze uit de vriezer haal.

Ik vind het lekker om ze dan direct in de broodrooster te roosteren. Dit haalt de notensmaak nog meer naar boven. Heerlijk!

Als je het brood in de broodtrommel bewaard, zul je merken dat het snel schimmelt. Dus dat is geen goed idee! Tja, dat heb je met brood zonder conserveringsmiddelen en dergelijke.

Bedacht door Sarah Britton

Het recept voor dit brood heb ik niet zelf bedacht en ook de titel niet. Het is bedacht door Sarah Britton, de auteur van het kookboek “My new roots”. Een prachtig kookboek met recepten die Sarah heeft samengesteld. Bij het lezen van de introductie en haar motivatie om bepaalde producten te gebruiken, merkte ik dat zij intuïtief werkt. Alsof zij een soort zesde zintuig heeft waardoor alles precies klopt.

Hieronder zijn Sarah Britton’s redenen om dit brood “life-saving” te noemen:

 • Ten eerste, als zij brood maakt, zijn er overal kommen, lepels, meetbekers en bloem. Een enorme troep dus, en de grootste uitdaging is om het laatste stukje deeg uit de kom te krijgen.
  Met dit brood, niets van dit alles. Het enige wat je nodig hebt is een lepel een maatbeker. Je mixt alles gewoon gelijk in de vorm. Geniaal.
 • Ten tweede, bij het maken van brood moet je altijd kneden, laten rijzen, weer kneden. En dan weer rijzen? Ik weet het al niet meer.
  Bij dit brood, niets van dit alles. Je vermengt alle ingrediënten, laat het een paar uur staan. Of een nachtje, een dag, of een halve dag. Jij bepaalt het, niet het brood.
 • Ten derde, brood recepten zijn soms nogal ingewikkeld. Dit soort meel, dat soort gist…
  Bij dit brood kun je heel eenvoudig ingrediënten verwisselen. Geen hazelnoten? Dan neem je amandelen. Geen esdoornsiroop, neem honing. Zolang je de psyllium vezels en het chiazaad in stand houdt, kun je creatief met de andere ingrediënten omgaan.
 • Ten vierde. Brood heeft een rijsmiddel nodig zoals verse gist, gedroogde gist of zuurdesem. Dit brood heet nul rijsmiddel nodig.
 • Ten vijfde is het meeste brood niet zo geweldig gezond. Zeker niet als je witmeel gebruikt, waar de meeste voedingsstoffen eigenlijk uit zijn. Daarnaast zitten er veel koolhydraten in, die niet voor iedereen even gezond zijn en niet zo veel eiwitten en gezonde vetten. Er zitten veel gluten in, waar ook veel mensen juist wat minder van willen eten.
  In dit levensreddende brood zitten volkoren granen, noten en zaden. Het bevat veel eiwitten, vezels het is glutenvrij (als je glutenvrije haver gebruikt) en vegan. Alles wordt geweekt waardoor het gemakkelijker verteerd kan worden en de voedingsstoffen die er inzitten verbeteren. Sarah Britton durft zelfs te zeggen dat dit brood goed voor je is. 
 • Ten zesde, dit brood is geroosterd werkelijk de beste toast ooit.

Bekijk haar originele recept en de 1855 reacties hierop op deze pagina:
http://www.mynewroots.org/site/2013/02/the-life-changing-loaf-of-bread/

(Visited 809 times, 1 visits today)