Vandaag wilde ik eens iets maken met de pompoen uit eigen moestuin en creëerde spontaan de volgende ovenschotel, wat onverwacht mijn lekkerste gerecht ooit werd. Door het stomen van de groenten blijven de aparte smaken in stand en is elke hap een feest voor de smaakpapillen.
Pompoen/Pastinaak/Aardappelschotel voor 4 personen
• 1 kleine Hokkaido pompoen
• 5 kleine pastinaken
• 4 biologische vastkokende aardappels
• pond half om half gehakt
• 200 gr kastanjechampignons
• 2 grote uien
• 100 gram heel klein gesneden blokjes spek
• 3 teentjes knoflook
• verse tijm
• verse rozemarijn
• zout
• peper
• 1/8 liter crème fraîche
• paar handjes geraspte kaas
Snij de pompoen door en haal de pitten er uit. Snij verder in kleine stukjes (2 x 1 cm) ongeveer.
Schil de pastinaken met een dunschiller en snij ze ook in kleine stukjes.
Schrob de biologische aardappelen schoon, verwijder de vieze plekjes en pitten en snij ze ook in kleine stukjes.
Stoom de pompoen, pastinaken en aardappelen in ong. 15 minuten gaar.
Snij de uien in kleine stukjes en de champignons in schijfjes. Bak de uien met de spekjes en champignons. Doe de (geperste) knoflookteentjes erbij, de tijm en de rozemarijn. (alleen de blaadjes, een beetje kleingesneden)
Bak in een andere pan het gehakt (met zout en peper) rul en een beetje bruin.
Meng nu alles door elkaar met de crème fraîche in een ruime ovenschaal, doe de geraspte kaas er over en schuif in een voorverwarmde over (180 graden). Na ongeveer 15-20 minuten is de ovenschotel klaar.
Eet smakelijk!
Ik heb het recept gemaakt. D.w.z. pastinaak, pompoen, aardappel en champignons etc. Heel lekker. Ik ben vegetarisch dus ik heb geen gehakt en spek gebruikt. Wel extra champignons, en i.p.v. spek gerookte tofu. I.p.v. creme fraiche (had ik niet in huis) wat kruidenfeta losgeklopt met wat sojaroom. Eroverheen wat versgerapste parmeggiano reggiano. Erbij: kort gewokte heel fijn gesneden spitskool (met snufje kerrie, salie en tamari).
Hallo Marika,
Bedankt voor je reactie.
Wat een leuke variant! Deze ga ik zeker ook proberen.