niet roken pauze

Niet rook pauze

Rokers hebben recht op een rookpauze en gaan vaak even naar buiten om een sigaretje te roken. Ook als je niet rookt zou je eigenlijk even met de rokers mee kunnen gaan. Je bent dan even van je werkplek en kunt even gezellig kletsen over niet-werk aangelegenheden zoals je zieke kind of de boodschappen. Het leent zich ook uitstekend om informele informatie te krijgen over collega’s of situaties op het werk. Je krijgt er een leuker contact met je collega’s door en “de rokers” voelen zich minder de ‘aparte’ groep.

Daarnaast kun je, door even te ontspannen tussendoor, er voor zorgen dat de stress tijdens je werk zich niet opstapelt. Je blijft dan beter in balans. Het mooiste zou zijn als je dat even buiten in een natuurlijke omgeving zou kunnen doen en niet in één of ander rookhok.

Slim managen

Een manager (ook als deze niet rookt) die af en toe bij de rokers op de rokersplek gaat staan en andere niet-rokers stimuleert dit ook te doen, is slim bezig. De rokersplek is de hotspot van het informele relatienetwerk binnen de meeste organisaties. De manager kan werken aan draagvlak voor veranderingen, dingen regelen, maar vooral te horen krijgen wat er in de organisatie leeft. Zijn/haar aanwezigheid zal worden gewaardeerd en goodwill opleveren.

Het is ook uiterst belangrijk om als manager het “goede” voorbeeld te geven om af en toe wat minder serieus met het werk bezig te zijn. Een manager die altijd als eerste komt en als laatste gaat geeft geen goed voorbeeld. Het stimuleert “workaholisme” hetgeen vaak leidt tot overbelaste werknemers.

Stress reguleren

Dit soort niet-rook pauzes en trouwens ook je toiletbezoeken, zijn uitstekende micromomenten om even op je ademhaling te letten en te ontspannen. Als je dit regelmatig gedurende de dag doet, zul je merken dat je gemakkelijker ontspannen blijft.

(Visited 376 times, 1 visits today)