Prijzen alternatieve behandelingen omlaag!

Gisteren stond in het NRC: “Homeopaten, acupuncturisten, chiropractoren en andere alternatieve artsen en behandelaars hoeven geen omzetbelasting (btw) meer af te dragen. Dat blijkt uit een serie recente uitspraken van belastingrechters en de Hoge Raad. Kern daarvan is dat de fiscus geen onderscheid mag maken tussen ‘alternatieve’ en normale medische handelingen.”

Homeopathische middelen

Sinds 1 januari had ons kabinet bedacht om 65 miljoen te besparen door BTW te heffen op alternatieve behandelingen. Reguliere geneeskundige behandelingen zijn vrijgesteld van BTW. Hierdoor gingen de prijzen van alternatieve behandelingen fors omhoog.

Die prijzen kunnen dus nu weer omlaag! De rechters hebben deze beslissing genomen op grond van het gelijkheidsbeginsel.

Goed nieuws voor ongeveer een miljoen mensen die onder behandeling zijn van een alternatief behandelaar. Wist je trouwens dat deze behandelaars gemiddeld een rapportcijfer krijgen van 8,1. De huisarts kreeg een 7,7 en de specialist een 7,8.
http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/gezondheid-welzijn/publicaties/artikelen/archief/2014/2014-4041-wm.htm

Reiki

Het kabinet is de BTW gaan heffen doordat ze geïnspireerd werden door de stevige lobby van de vereniging tegen de Kwakzalverij. Dit is te lezen in hun jaarverslag van 2014. Daar staat onder het kopje “Lobby”: “De Vereniging tegen de Kwakzalverij zoekt voor bepaalde onderwerpen contact met ministeries, bijvoorbeeld met het ministerie van Financiën in verband met de btw-kwestie”.

Wist je trouwens dat deze vereniging slechts ongeveer 2000 leden heeft en dat ongeveer 60% van de leden een medisch beroep hebben of hadden? Het is jammer dat zo’n kleine minderheid toch vrij veel invloed heeft op de media en politici. In hun jaarverslag staat ook dat zij vrij veel doen op Twitter. Zijn op Twitter niet vaak politici en journalisten het actiefst?

Het wordt tijd voor een tegengeluid, want vinden niet heel veel mensen dat alternatieve en reguliere geneeskunde heel goed samen gaan? Misschien een vereniging starten ter promotie van de complementaire of alternatieve geneeskunst? Of een patiëntenvereniging van gebruikers van alternatieve geneeswijzen?

Er bestaat wel een patiënten platform van complementaire gezondheidszorg. Dit platform bestaat uit een aantal lidorganisaties:

 • Antroposana, patiëntenvereniging voor antroposofische gezondheidszorg
 • Longfonds patiëntenvereniging
 • Koninklijke Vereniging Homeopathie Nederland (KVHN)
 • MMV Natuurrijk leven. Moerman.
 • Stichting MS-Anders
 • Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV)
 • Stichting Natuurlijk Welzijn
 • Stichting Gezond Leven

Maar je kunt niet direct lid worden van dit patiënten platform PPCG

Hoe belangrijk vind jij je recht op de vrijheid om te kiezen of je regulier en/of alternatief medisch behandeld wilt worden? Geef je reactie hieronder!

(Visited 141 times, 1 visits today)
Getagd met , ,
2 reacties op “Prijzen alternatieve behandelingen omlaag!
 1. rens schreef:

  Heel belangrijk!
  De vereniging tegen kwakzalverij is een organisatie die handelt vanuit angst voor het onbekende en bekrompenheid. Ze handelen om hun eigen mening door te drukken en totaal niet in het algemeen belang van de gezondheidszorg.
  Het is inderdaad merkwaardig dat ze zoveel invloed kunnen uitoefenen.
  Staatssecretaris van Rijn zou naar een symposium over Alzheimer komen, waar de nieuwste bevindingen door wetenschappelijk onderlegde mensen met het publiek gedeeld zouden worden.
  Omdat Dr. Deepak Chopra een lezing zou houden vond de “Vereniging van Kwakzalverij” dat de staatssecretaris niet moest gaan.
  En? dat deed van Rijn dan ook niet!!!

  Ongehoord, ongekend en het pleit niet voor de integriteit of de intelligentie van de heer van Rijn.
  En het is bovendien zeer denigrerend en veroordelend naar de heer Chopra.
  Schande, ik schaam mij als Nederlands staatsburger voor zo’n Nederlandse reactie vanuit de regering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.