De voedingswijzer door Juglen Zwaan

Een onmisbaar naslagwerk over voeding en gezondheid

De voedingswijzer, geschreven door Juglen Zwaan is een naslagwerk over de heilzame effecten van onbewerkte voedsel.

Soms is het best moeilijk om op internet te achterhalen wat nu goede adviezen zijn over voeding en wat niet. Daar loopt iedereen tegenaan en ook Juglen Zwaan waarschijnlijk in het verleden. Vanuit zijn interesse en expertise in voeding en gezondheid heeft hij de taak opgevat om nu eens de kennis die er is over voeding om te zetten in een boek. Hij heeft, door zorgvuldig te analyseren, rubriceren en organiseren een overzichtelijk en nuttig naslagwerk weten te maken. Het is een soort klus die we vroeger ook wel “monnikenwerk” noemden omdat het tijd, tijd en nog eens tijd kost.

Het oog wil ook wat

Het is een prachtig boek geworden van meer dan 500 pagina’s in kleur, waarbij de inhoud zoveel mogelijk is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Daarbij maakt hij onderscheid tussen verschillende soorten onderzoek, bijvoorbeeld of het alleen op dieren is gedaan of ook op mensen. Soms neemt hij een voorsprong op een conclusie van een onderzoek, omdat bijna altijd in een onderzoek wordt geconcludeerd dat meer onderzoek nodig is. Er is nu eenmaal erg weinig geld beschikbaar voor onderzoek op voeding en onderzoek op mensen erg duur en moeilijk bij voeding. Daarbij is afwezigheid van bewijs van waarheid is niet gelijk aan bewijs van onwaarheid! Zo zul je nooit een arts of onderzoeker horen zeggen dat groenten en fruit beschermend werken tegen kanker, hoewel er talloze onderzoeken zijn die de beschermende werking van verschillende groentes en fruit aantonen. Het is alleen (nog) niet onomstotelijk aangetoond.

Internet niet altijd overzichtelijk over voeding

Al jaren geleden ontdekte ik een Amerikaanse site whfoods.org, waar heel overzichtelijk per voedingsmiddel goede informatie stond over welke voedingsstoffen er in zaten. Ook waren er overzichten met in welke voedingsmiddelen bijvoorbeeld het meeste vitamine D zat. Helaas is deze site nu zo onoverzichtelijk geworden, dat ik er geen wijs meer uit kan worden. Maar gelukkig is er nu dit boek “De voedingswijzer” waar ik dat soort informatie snel kan vinden en waarin ik nog veel meer nuttige informatie over voeding kan vinden.

Op websites komen tabellen ook niet zo goed tot hun recht als in een boek. Een overzicht in een boek geeft je vaak in één oogopslag veel informatie en overzicht. Dit boek bevat ook een hoofdstuk met alle bronnen waarop de kennis is gebaseerd. Dat schept duidelijkheid.
Voedingswijzer tabel

De heilzame aspecten van groenten, fruit, noten, zaden, vlees, vis etc.

Wist je bijvoorbeeld dat frambozen de functie van de lever kan verbeteren en dat ze ontstekingen, obesitas en zelfs kanker verminderen? Zo geeft Juglen een enorme opsomming van talloze groentes en fruit, noten, oliën en vetten etc. en hun heilzame effecten die in wetenschappelijk onderzoek zijn aangetoond.  Maar wat nog veel handiger en interessanter is de zelfhulpwijzer die Juglen Zwaan heeft samengesteld. Dat werkt dus andersom:

  • je kijkt bijvoorbeeld bij Osteoperose
  • en vindt daar in een overzicht precies welke voedingsmiddelen aantoonbaar effectief zijn en waar je de bron van het onderzoek kunt vinden

Beschrijving voeding Juglen Zwaan VoedingswijzerVoedingsstoffenwijzer

Juglen heeft ook een compacte overzichtstabel gemaakt met op een rij welke mineralen, vitaminen, macronutriënten etc. er in voedingsmiddelen zitten. Heel interessant! Je ziet dan bijvoorbeeld in één oogopslag hoeveel mineralen en B-vitamines er in lever zit. Iets wat niet iedereen weet. Af en toe een beetje paté of leverworst is dus ook een manier om bepaalde voedingsstoffen snel binnen te krijgen.

Hieronder twee afbeeldingen van de inhoudsopgave:

Voedingswijzer inhoudsopgave 1
Zoals je in de inhoudsopgave kunt zien, zijn er veel “wijzers” in het boek, zoals een “suikerwijzer” en een “vezelwijzer”.  Voeding heeft natuurlijk vele aspecten en ik vind het heel handig dat dat zo is uitgesplitst in verschillende schematische tabellen. Dat maakt het overzichtelijk en duidelijk.

Een boek dat bij iedereen in de kast zou moeten staan

Ja, dit is een boek dat bij iedereen in de kast zou moeten staan, en vooral eigenlijk bij elke huisarts. Want veel ziektes en ongemakken hebben te maken met voeding en hebben artsen vaak niet meer dan 5 uur  voedingsleer gehad tijdens hun opleiding. Zo haalt Juglen in zijn boek het televisieprogramma “Hoe wordt ik 100” aan, waarbij deelnemers met voeding en leefstijlveranderingen spectaculaire resultaten behaalden. Ik heb een tiental jaren geleden de amerikaanse beststeller van de arts Dean Ornish gelezen “Reversing heart disease” waarbij mensen met zware hartklachten worden genezen door middel van voeding, leefstijl-aanpassingen zoals beweging maar ook het leren omgaan met stress en steun van de sociale omgeving. Hij heeft dit inmiddels met wetenschappelijk onderzoek ook kunnen aantonen. Ik weet nog dat ik destijds redelijk perplex was, omdat je hier in Nederland nooit zulk soort verhalen hoorde over voeding. Het heeft mij geïnspireerd om het weblog Natuvitaal te starten waar ik schrijf over natuurlijke gezondheid. Ik ben dan ook erg blij met dit boek “De Voedingswijzer” omdat het eigenlijk de basis vormt van wat ik ook op Natuvitaal wil doen, namelijk mensen inspireren om op een natuurlijke manier gezond te blijven en worden!

Het boek is verkrijgbaar bij Bol.com

(Visited 503 times, 1 visits today)