Natuur heeft een positieve invloed op je gezondheid
Op 9 juni 2004 heeft de Gezondheidsraad een rapport gepubliceerd met de titel “Natuur en gezondheid. Invloed van natuur op sociaal, psychisch en lichamelijk welbevinden”.
Er wordt in dit rapport gekeken hoe natuur kan helpen bij herstel van stress en aandachtsmoeheid. Er staat in dat chronische stress een belangrijke rol speelt in het ontstaan en beloop van ernstige, veel voorkomende lichamelijke en psychische aandoeningen en gezondheidsklachten.
Het rapport stelt dat uit een groot aantal methodologisch goed uitgevoerde onderzoeken sterke aanwijzingen komen dat natuur inderdaad kan helpen bij herstel van stress en aandachtsmoeheid.
Verder wordt er in het rapport aandacht besteed aan “Stimuleren tot bewegen ” en het “Vergemakkelijken van sociaal contact”. De conclusie hiervan is eigenlijk dat er te weinig goed methodisch onderzoek is hiernaar is gedaan.
In de eindconclusie van het rapport staat de aanwijzingen in de onderzoeken het bestaan van een gunstige invloed van natuur op gezondheid geloofwaardig maken. Vervolgens staat er ter afsluiting: “Als de veronderstelling over aard en omvang van die invloed in nader onderzoek wordt bevestigd onderstreept dat het belang van meer aandacht in beleid voor groene interventies die velen in de praktijk als gezondheidsbevorderend ervaren.”
Als je vervolgens gaat kijken of dit onderwerp nog aandacht krijgt in de onderwerpen waar de Gezondheidsraad zich zo mee bezig houdt, dan blijkt helaas dat dit onderwerp geen aandacht meer krijgt.
Wat wordt er nu in de maatschappij mee gedaan?
Het enige wat misschien op dit moment wordt gedaan met deze kennis is dat er door ziekenhuizen bij de inrichting rekening mee wordt gehouden. Dat patiënten uitzicht hebben op groen, en dat de inrichting er steeds natuurlijker uit ziet.
Ondertussen worden er in steden steeds vaker stukjes groen opgeofferd voor nog meer huizen of bedrijven.
Ook in de psychische gezondheidszorg werd vroeger veel meer gebruik gemaakt van de natuur. Toen er nog geen medicatie was, had men ook geen alternatieve behandeling. Ik vind het jammer dat “natuur” geen onderdeel is gebleven van de behandeling. Medicatie prima, maar onderschat de rol niet van frisse lucht, zon en andere aspecten van de natuur.
Tegenwoordig heb je trouwens wel wandelcoaches. Zij combineren de natuur met gesprekken. Door naast elkaar te lopen (minder confronterend) praat je ook gemakkelijker en de coach maakt gebruik van dingen die zich aandienen in de natuur.

Eerlijk gezegd vraag ik me ook af of er veel geld gestopt moet worden in verder onderzoek naar “de bekende weg”. Weten wij niet al heel lang dat gezondheid en natuur nauw met elkaar zijn verbonden? Maar zijn we het gewoon een beetje vergeten…
Als je in oude boeken over gezondheid kijkt, dan speelde de natuur en natuurlijke behandelingen een hele grote rol. Wisselbaden, kruiden, pakkingen, homeopathie, modderbaden etc. waren vaak onderdeel van een behandeling. Met de komst van antibiotica zijn veel van dit soort behandelingen verdwenen.
Ten onrechte, denk ik , want veel van dit soort natuurlijke behandelingen versterken je immuunsysteem en zorgen er voor dat je gezond blijft. Antibiotica is geweldig, maar alleen in uitzonderlijke gevallen. Als we op een zuinige manier met antibiotica omgaan, kunnen we ook als we ouder worden nog gezond blijven. Helaas gebeurt het tegenwoordig vaak, dat met de ouderdom, de kwalen beginnen, het medicijngebruik drastisch omhoog gaat en de patiënt vaak in een negatieve spiraal komt van medicatie. Het ene medicijn moet dan de bijwerkingen van andere medicijn verhelpen…
TBC huisje
Toen wij nog geen medicijnen hadden om TBC te genezen hadden wij TBC-huisjes waar mensen door de rust, de zon (lees vitamine D) en de gezonde lucht hun afweer versterkten en zo herstelden. De huisjes waren zo gemaakt dat je de deuren kon openslaan zodat je beschut buiten kon zitten. Je kon zo’n huisje zelfs meedraaien met de zon, zodat de patiënt optimaal zonnestralen kon vangen, of juist uit de wind kon blijven.
Gelukkig is er nu antibiotica om TBC te genezen, maar dat wil niet zeggen dat die rust, gezonde lucht en natuurlijke omgeving geen stimulans geeft aan het natuurlijke genezingsvermogen van het lichaam.
Het is prettig dat er antibiotica is, maar als je het vaak nodig hebt, is het verstandig om eens te kijken op welke manier je jouw persoonlijke natuurlijke afweer kunt versterken. Bijvoorbeeld door meer rust te nemen, meer de natuur in te gaan, meer te gaan bewegen en te gaan genieten van gezonde voeding.
Update 10 januari 2016
Op internet kwam ik de firma Sijtsema tegen die een voorliefde hebben voor nostalgische oude gebouwen en een werkelijk prachtige replica maken van het aloude TBC Huisje. De prijs ligt zo rondom de €10.000 euro. Dat is best veel geld, maar dan heb je ook wat..