stoppen met roken

De meeste mensen die meer dan een pakje sigaretten per dag roken, hebben in hun “rookcarrière” al een keer een mislukte poging gedaan om te stoppen met roken. Het is zo moeilijk om met roken te stoppen omdat je behalve het ontwennen van de nicotine ook een aantal rituele gedragingen moet veranderen. Hierdoor gaan 95% van de rokers die in één keer stopt binnen 6 maanden weer roken.

De meeste “stop”-methodes, zoals pillen, pleisters en nicotinekauwgom helpen wel met het ontwennen van de nicotine maar als je ook je gedrag op een slimme manier aanpast is de kans op langdurig succes veel groter.

1. Adempatroon:

Rokers nemen tussen de 9 en 14 trekjes van een sigaret. Als je een pakje per dag rookt (ongeveer 20 sigaretten)  betekent dat dat je ongeveer 200 keer per dag inhaleert , je adem even inhoudt en de rook weer uitademt. Hoewel je met het inademen van de rook 700 soorten gif inademt, is het adempatroon ontspannend en meditatief. Als rokers stoppen, zouden ze eigenlijk dit adempatroon nog regelmatig moeten blijven gebruiken, vooral op de momenten dat ze zin hebben in een sigaret.  Dus adem zo’n 10 keer diep in en uit en doe dit gedurende de dag minstens zo vaak als je voorheen een sigaret  rookte. Het helpt je ook om je spijsvertering goed te houden.
Biofeedback apps of apparatuur kan je helpen om een adempatroon aan te leren waardoor je stress kunt reguleren.

2. Verandering van omgeving: 

Tenminste 90% van de rokers gaan naar een andere omgeving om te roken. Dat betekent vaak: even naar buiten vanuit je kantoor, een restaurant of huis. Deze korte verandering van omgeving is vaak een prettige onderbreking van de huiselijke sleur of een stressvolle dag op kantoor. Soms krijg je daarbij nog een glimp van de maan en sterren of de zon. Neem “nep rookpauzes” nadat je gestopt bent!

3. Vervang nicotine door natuurlijke producten die stress verminderen: 

De honderden chemicaliën uit sigaretten verstoren je centrale zenuwstelsel en veroorzaken onrust, een zenuwachtig gevoel, twijfel en frustratie. Nicotine geeft de kick waardoor je deze effecten voor een tijdje niet voelt. Ex-rokers zouden het vermogen om hormonen te produceren die onrustgevoelens verminderen kunnen verbeteren door bijvoorbeeld voeding te eten waar veel vitamine B3 in zit. De voedingsmiddelen met het hoogste B3 gehalte zijn:

 • Grotchampignons
 • Shiitakes
 • Tonijn
 • Kip
 • Kalfslever

Een andere stof die er voor zorgt dat je je goed blijft voelen is serotonine.

Voedingsmiddelen die helpen het serotonine gehalte te verhogen zijn:

 • Bananen
 • Kalkoen
 • Melkproducten
 • Pinda’s en andere noten
 • Groenten
 • Kikkererwten

4. De hand-naar-mond gewoonte: 

Als je rookt maak je zo’n 250 hand-naar-mond bewegingen per dag (bij een pakje per dag), een rituele handeling die je zou kunnen vervangen door een productieve en humeur verbeterende handeling. Bijvoorbeeld door rauwe noten, rauwe wortels of donkere chocolade te eten of aan een gezond drankje te nippen (bijvoorbeeld kokoswater of mineraalwater).

Supertip:

zoethout tegen roken

5. Probeer je zwaar verzuurde (door alle gifstoffen) systeem om te vormen naar een alkalisch systeem:

Veel rokers hebben ook nog een slecht eetpatroon met ongezonde voeding met veel kant-en-klaar producten. Om je lichaam weer in balans te laten komen heb je veel verse (groene) groenten nodig , fruit en mineraalwater.  Een goede manier om snel je zuurgraad te verbeteren is het drinken van groene smoothies.

Als je stopt met roken ben je al na 3 à 4 dagen van je nicotineverslaving af. Als je er voor zorgt dat je bovenstaande gedragsgewoontes vervangt door gezondere alternatieven maakt dat het stoppen met roken een stuk eenvoudiger en kun je het makkelijker volhouden. 

Een tijdje chlorella en spirulina algen slikken helpt ook om de gifstoffen van het roken uit je lichaam te krijgen.

Bron: www.naturalnews.com

 

(Visited 2.788 times, 1 visits today)