Wat eten bij stress?

Slimme koolhydraten, goede vetten, tryptofaan en groene thee lijken dé goede combinatie te zijn tijdens stressvolle tijden.

Slimme koolhydraten:

een maaltijd met veel groenten, volkorenproducten en gezonde vetten hebben een stabiliserend effect op de bloedsuikerspiegel en geven geen extra stress aan het lichaam.
Hormonen zoals Adrenaline en Cortisol spelen een grote rol bij veel stress. Als deze al in hoge doses aanwezig zijn in het lichaam door een stressvolle dag is het van belang deze niet nog meer te verhogen door bepaalde voeding. Voeding met een hoge glycemische index geeft na ongeveer 2 uur een glycemische dip die stress in het lichaam veroorzaakt en daarmee de aanmaak van Cortisol weer in gang zet. Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index zijn bijvoorbeeld pasta, witmeelproducten, suiker en witte rijst.

Tryptofaan:

Bananen, ananas, avocado en cashewnoten bevatten Tryptofaan en dit kan je “gevoel van welbevinden” verhogen. Het heeft invloed op het hormoon Serotine,Banaan tegen stress

dat negatief beïnvloed wordt door stress. Tryptofaan zit ook in linzen, dadels, kwark, eieren, granen, zilvervliesrijst. sesamzaad, zonnebloempitten en noten. Het wordt beter opgenomen wanneer je ook iets zoets eet zoals honing . Vandaar de warme melk met honing voor het slapen gaan. Roken remt trouwens de opname van tryptofaan.

Goede vetten:

In de dierlijke vetten van bijvoorbeeld vlees zitten tegenwoordig meestal relatief veel Omega-6 vetten. Als de verhouding tussen Omega-6 vetten te hoogis ten opzichte van omega-3 vetten (vis, lijnzaad,walnoten, producten van “gezond gevoerde” dieren) is dit ook belastend (stressvol) voor het lichaam.
In vlees van dieren die “gezond” gegeten hebben, zoals koeien die gras eten. Is de verhouding van het vet in deze dieren ook beter en bevat het meer omega-3 en omega-6 vetten. Bij koeien die soja en maïs eten is deze verhouding anders omdat de koeiemaag niet gemaakt is om soja en maïs te verteren. Als ze gras eten is de verhouding ongeveer 1 op 1, als ze alleen maar maïs en soja eten kan dit veranderen naar 1(omega 3) op 40(omega 6).

Groene thee:

Een goed alternatief voor koffie is groene thee. Het bevat ook cafeïne en werkt daarmee stimulerend. Het gekke is dat het gelijktijdig ook ontspannend werkt. De cafeïne itea-1040677_1280n koffie wordt direct in de maag opgenomen en geeft daarmee een piek in het bloed die ook negatieve effecten heeft zoals plotselinge verhoging van de hartslag. De cafeïne in groene thee komt pas later en gelijkmatiger vrij in het lichaam, waardoor het een totaal andere werking heeft.
Verder hebben veel water drinken, regelmatig eten en een goed nachtrust een positieve invloed op een gestrest lichaam.

Magnesium

Voeding die rijk is aan Magnesium is ook een aanrader bij veel stress. Zo zijn bijvoorbeeld amandelen rijk aan Magnesium en veel andere nuttige voedingsstoffen zoals:almonds-49603_1280

  • Vezels en proteïnen
  • Vitamine E
  • Mangaan, koper, vitamine B2 en fosfor

Ook pure chocolade is rijk aan Magnesium, dus amandelen omhuld met pure chocolade is een lekkernij die je zonder een slecht geweten kunt eten.

Bron: gesund-durch.de

Boek: Antikanker, Auteur: David Servan-Schreiber

(Visited 808 times, 1 visits today)