Je leest het overal, minder suiker is beter voor je.  In veel producten zit tegenwoordig geen suiker meer maar fructose siroop. Glucose-fructose stroop is een zoetstof gemaakt van mais. Het is een mengsel van fructose en glucose en wordt door voedingsfabrikanten gebruikt omdat het veel goedkoper en langer houdbaar is dan suiker.

In bijna alle producten zoals frisdranken, ijs, snoep, gebak, koekjes en zelfs in ketchup, soepen, dressings, brood, crackers zit tegenwoordig glucose-fructose siroop.

Deze superzoete stof zorgt voor een piek in je bloedsuikerspiegel, en juist sterke schommelingen in je bloedsuikerspiegel zijn slecht voor je gezondheid.

Maar wat zijn de gezonde alternatieven?

–       Rauwe honing – onbewerkt en gezond, maar moeilijk verkrijgbaar

–       Xilitol, een stof gemaakt uit berkenbast. Gezond voor je tanden en in kleine hoeveelheden onschadelijk. Nadeel: duur.

–       Stevia, een opkomende zoetstof die lange tijd verboden was maar sinds kort toegestaan op de Nederlandse markt. Helaas ook nog vrij kostbaar. Maar zou wellicht goedkoper kunnen worden als het in grotere hoeveelheden gekweekt gaat worden.

–       Ahornsiroop (ingekookt sap van de esdoornboom)

–       Agavestroop (ingekookt sap van de Agaveplant)

–       Appelstroop (ingekookte appels)

–       Suikerbietenstroop (ingekookte suikerbieten)

–       Melassestroop (het gezonde restproduct van suiker)

–       Oersuiker (Oersuiker is ongeraffineerd suikerrietsap. Het wordt gedroogd en daarna worden er kleine korrels van gevormd)

–        Ruwe rietsuiker wordt bereid uit suikerriet. Deze suiker is ongeraffineerd in tegenstelling tot de traditionele kristalsuiker. Men kookt het sap van het suikerriet in, kristalliseert en zeeft het.

(Visited 244 times, 1 visits today)