tandvleesproblemen

Tandvleesontsteking of paradontitis

Ongeveer 15% van alle mensen ontwikkelt min of meer serieuze parodontitis, maar 95% van deze mensen merkt langdurig vrijwel niets. Men voelt het niet en men ziet het niet. Dit komt vooral omdat de ontsteking aan de binnenkant van het tandvlees zit, die men bij borstelen niet aanraakt en omdat er geen pijn is.

gezond-tandvlees
Gezond tandvlees

Zijn er wel klachten, dan is het vaak al goed mis. Vaak is er sprake van parodontitis bij:

 • Bloedend, gezwollen of pijnlijk tandvlees
 • Losse of uitgezakte tanden
 • Teruggetrokken tandvlees
 • Toename van de ruimte tussen uw tanden of kiezen
 • Een slechte smaak of onfrisse adem

Oorzaken van tandvleesontstekingen

Wat is er tegen te doen?

 • Tanden en kiezen onder het tandvlees laten schoonmaken door mondhygiëniste
 • Goede mondhygiëne. Waarbij ik zou adviseren om te kiezen voor natuurlijke mondgezondheid.
 • Gezonde mineraalrijke voeding

Wat houdt natuurlijke mondgezondheid in?

Onder een natuurlijke mondgezondheid versta ik een evenwichtige, gezonde mondflora. De mond is net zoals de maag en darmen een onderdeel van ons spijsverteringsorgaan. De mondholte huisvest verschillende soorten bacteriën en schimmels, die bijdragen aan onze gezondheid en de vertering van ons voedsel.
In de mond wordt voedsel fijngekauwd en vermengd met speeksel door de tanden, kiezen en de tong. De speekselklieren in de mondholte produceren normaal gesproken speeksel, zodra u voedsel ziet, ruikt of proeft. Het speeksel maakt het voedsel glad en smeuïg, zodat het makkelijk is door te slikken. De enzymen in het speeksel helpen ook om de tanden, kiezen en het tandvlees gezond te houden.
Veel tandpasta’s en mondwaters zijn er op gericht om alle bacteriën te doden. En dit helpt een bepaalde tijd om de mond schoon te houden. Maar de bacteriën komen terug, en misschien niet altijd in de goede balans.
Ik denk dat het veel beter is om een goede gebalanceerde mondflora te stimuleren, waardoor de schadelijke bacteriën geen kans krijgen zich te manifesteren. De “goede” bacteriën houden de groei er van tegen. Er is dan een natuurlijk evenwicht.
De beste natuurlijke remedies tegen tandvleesontstekingen zijn niet erg duur en kun je gemakkelijk zelf doen.

 • Poets je tanden met kurkuma poeder (als het tandvlees gevoelig is of er een ontsteking dreigt). Het helpt beginnende ontstekingen te genezen en je tanden worden witter.
 • Oliespoelen (regelmatig doen om de schadelijke bacteriën te verwijderen). Op de één of andere manier wordt je mond hier heel schoon van, ook tussen je tanden en het tandvlees.
 • Goede mondflora:
  • door gezond te eten en pre- en probiotische voeding c.q. drankjes te nuttigen. Italiaanse harde kaas is bijvoorbeeld heel goed voor je mondflora. Het bevat de bacterie L.Reuteri die effectief is tegen plaque. Maar ook bijvoorbeeld honing is goed voor je mondflora.
  • door niet té heftige tandpasta en mondwater te gebruiken, het liefst zonder fluor en schuimmiddelen.
  • antibiotica te mijden
  • goed om te gaan met stress
 • Gebruik Xylitol kauwgom ( dit is de enige suikervrije kauwgom met 100% Xylitol) of neem af en toe een hapje Xylitol poeder. Het is bewezen goed voor je mond- en keelgezondheid én goed voor je tanden.
 • Pas je voeding aan: zorg voor genoeg mineralen en vitamine D. Genoeg mineralen krijg je binnen door bijvoorbeeld veel zelf getrokken bouillon te eten, en/of zeewier te eten. Vitamine D maakt je lichaam aan in de zon, maar een goede bron is ook bijvoorbeeld levertraan.

Relatie tussen tandvleesproblemen en stress

Misschien heb je het zelf wel eens gemerkt dat als je gestrest bent, je een droge mond krijgt. Het is een stressreactie van je lichaam: je spijsvertering (en daarmee de speekselaanmaak) wordt op een laag pitje gezet omdat je lichaam in een “vecht of vlucht” modus komt. Minder speekselaanmaak kan al effect hebben op je mondflora.

ontstressen met biofeedbackSteeds meer onderzoeken tonen een verband aan tussen stress en tandvleesproblemen. Maar er is meer onderzoek nodig om de relatie tussen stress en een tandvleesproblemen te begrijpen. Stress kan er ook voor zorgen dat mensen gewoontes krijgen die tot tandvleesproblemen kunnen leiden, zoals roken of ongezond eten, of ze poetsen hun tanden niet of gaan niet naar de tandarts.

Mensen die leren om hun stress te reguleren, kunnen het risico op tandvleesproblemen verlagen. Als je meer wilt weten over een eenvoudige, effectieve methode om stress te leren reguleren, klik dan hier: http://www.stress-hartcoherentie.nl/hartcoherentie/ontstressen-met-biofeedback-e-boek/

Mijn ervaring met tandvleesontstekingen

Toen ik ooit door stress op mijn werk na een bezoek bij de tandarts werd doorgestuurd naar een mondhygiëniste, kreeg ik de schrik van mijn leven. Ernstige paradontitis was de diagnose en de diepte van mijn “pockets” werd gemeten. Daar werd ik niet blij van.
De remedie was het weghalen van tandsteen onder mijn tandvlees (zeer pijnlijk) en het verbeteren van mijn mondhygiëne met mondwaters en het reinigen van de tussenruimtes van mijn tanden en kiezen met ragertjes. Dit gaf al snel verbetering, maar helemaal 100% genas het niet. Ik bleef aanmodderen zogezegd.
Ik heb mijn voeding aangepast en vooral het stoppen met het eten van tarwe helpt bij mij heel goed. Ik merk het gelijk aan mijn mond als ik te veel tarwe eet. Mijn tandvlees begint dan op sommige plekken wat te zwellen.
De volgende natuurlijke middelen hebben mij erg geholpen:

 • Ik spoel regelmatig mijn mond met kokosolie.
 • Ik ben gestopt met heftige mondwaters en tandpasta. Ik gebruik nu een goede natuurlijke ayurvedische tandpasta.ayurvedische tandpasta
 • Ik eet regelmatig probiotische voeding, zoals kaas, yoghurt en zuurkool.
 • Ik eet regelmatig zelf gemaakte soep die is getrokken van botten.
 • Ik eet nog maar weinig tarwe.
 • In de winter neem ik dagelijks een theelepeltje gefermenteerde levertraan van Blue Ice.
 • Als ik toch last heb, poets ik mijn tanden ’s avonds met Kurkuma.
 • Ik neem dagelijks een aantal zelf gemaakte capsules met een mix van verschillende zeewieren.

De zeewier voorziet mij van voldoende mineralen zoals calcium, magnesium en andere sporenelementen. Behalve een positief effect op mijn mond, merk ik ook dat mijn huid, nagels en haren gezonder geworden zijn.
Ik zou zeggen probeer mijn adviezen eens een weekje en kijk wat het voor je doet. Het resultaat zal je verbazen. Behalve je tandvlees, zullen ook je tanden sterker worden en harder. En of je het gelooft of niet, gaatjes kunnen zelfs helen. Je tanden kunnen remineraliseren als je de juiste voeding eet.

(Visited 10.075 times, 1 visits today)