Kimchi is een origineel Koreaans gerecht wat meestal vooral bestaat uit gefermenteerde Chinese kool met zout, gember, Koreaanse peper en meer of minder andere ingrediënten. Er zijn echter wel honderden recepten met ook andere groenten en kruiden. Kimchi wordt als een soort salade gegeten als het nog vrij fris is, dat wil zeggen, als het nog niet zo lang gefermenteerd is. Hoe langer het fermenteert, hoe sterker de smaak wordt.
Gezonde probiotica
Kimchi is een door probiotische melkzuurbacteriën gefermenteerd plantaardig gerecht. De gezondheidsvoordelen en kwaliteit zijn afhankelijk van de ingrediënten en de gistings-omstandigheden (zoals hygiëne en temperatuur). Kimchi heeft een anti-oxidatieve, anti-aging, anti-mutagene, anti-kanker, anti-obesitas werking en nog andere gezondheidsvoordelen.
Bron: https://www.sciencedirect.com/topics/food-science/kimchi
Hoe smaakt échte Koreaanse Kimchi?
Dé échte Koreaanse Kimchi bestaat niet omdat er zoveel soorten zijn, maar het wordt het meeste gegeten in Korea, waar het vooral als bijgerecht gegeten wordt, de Mat Kimchi van Chinese kool. Als je het eens wilt proberen, is deze Kimchi die je via Amazon.de thuisbezorgd kunt krijgen een goed begin:

Zoals je bij de reviews kunt zien, kan het gebeuren dat de Kimchi zak ploft. Dit is eigenlijk een goed teken dat de zwak opzwelt, dit betekent dat de Kimchi nog door fermenteert, en er dus levende bacteriën in zitten. Het is dan ook verstandig om de Kimchi niet te bestellen als het echt warm weer is, want dan gaat de fermentatie zo snel dat de zak dus onderweg al kan ploffen. Thuis is het zaak om de Kimchi in een geschikte Kimchi pot te doen waaruit gassen kunnen ontsnappen.
De smaak is eigenlijk moeilijk te omschrijven. Sommige mensen omschrijven het als pittig, umami, maar dat vind ik de lading niet dekken. Als je een hapje Kimchi proeft, vind je het waarschijnlijk ook niet lekker (ik niet tenminste), het is meer een gerecht dat andere gerechten meer smaak geeft. Net zoals sambal, zout en peper een gerecht smaak geven. Het kan flauwe, saaie gerechten een enorme boost geven. Het geeft ze pit en smaak zonder veel calorieën en met waardevolle bacteriën die je darmen gezond houden!


Zo is mijn man helemaal wild van tosti’s met een klein beetje fijngesneden Kimchi er tussen en heb ik eens een “macaroni met kaas” gerecht gemaakt met fijngesneden Kimchi er door, en ook dat was heerlijk! Het geeft nét een beetje pit aan iets simpels.
In een kom met allerlei verschillende soorten groentes en granen of rijst, is het ook een smaakvolle aanvulling. Je kent ze wel, zo’n soort Buddha Bowl, die er zo leuk uitziet. Als je dan een sausje maakt van mayonaise met Kimchi, heb je een probiotische pittige smaakmaker er bij.
Wat is een geschikte pot om Kimchi te bewaren?
Een pot met een wijde hals is het gemakkelijkst om te gebruiken om groenten te fermenteren. Je moet de groenten namelijk goed aanstampen, en dat gaat gemakkelijker in een pot met een ruime hals. Op het linkerplaatje zie je witte siliconendekseltjes waar een openingetje inzit waar alleen gas/lucht uit kan en geen zuurstof en andere schadelijke bacteriën bij kunnen komen. Dit zorgt er voor dat je veilig Kimchi kunt bewaren. Dezelfde pot kun je ook gebruiken om Kimchi veilig te fermenteren, waarbij de glazen gewichten op het rechterplaatje ook een goed hulpmiddel zijn.
Gewichten zorgen er voor dat de groenten onder het vloeibare oppervlak blijven en dat voorkomt schimmelvorming.
Recept Mat Kimchi maken
Mat Kimchi, betekent Kimchi van Chinese kool, de ingrediënten hiervoor zijn de volgende:
- Een grote Chinese kool
- 2 bosjes bosuitjes die ontdaan zijn van het wortelstukje
- 2-3 in julienne reepjes gesneden wortels
- 100 gram zout
- 100 gram Koreaans chilipoeder (zie hiernaast)
- 6-10 knoflookteentjes (meer is niet aan te raden)
- 10 cm gember, geschild en in stukjes
- 1 lepel vissaus (optioneel) of deze vegetarische variant
- een scheut ongezoet peren of appelsap
- 4 eetlepels witte miso pasta (optioneel)
Instructies
- Snijd de Chinese kool in halve lengtes, deel daarna opnieuw in twee in lange lengtes en verwijder de kern uit de vier kwarten.
- Vervolgens snijd je de Chinese kool in lengtes van ongeveer 6 cm en doe ze in een ruime kom met de stukjes wortel.
- Bestrooi de kool met het zout en masseer deze zodat alles bedekt is met zout en zacht begint te worden.
- Vul de kom aan met koud water zodat alles onder water staat en laat het minstens 1,5 uur weken.
- Giet de kool en wortels en vloeistof af in een zeef. Laat de pekel weglopen.
- Doe de witte delen van de bosuitjes in een keukenmachine met de knoflookteentjes, gember, miso pasta en Koreaans chilipoeder. Vermeng het tot een gladde massa. Voeg de vissaus en een paar scheutjes perensap toe en blend verder tot de consistentie van pannenkoekenbeslag heeft … misschien een beetje dunner.
- Doe de gepekelde kool / wortelen in een grote glazen, emaille of roestvrijstalen kom. Hak de groene delen van de uien grof en voeg deze toe aan de kool/wortelen.
- Giet de chilipasta-massa over de kool en draag handschoenen om het over het groentemengsel te masseren zodat alles volledig bedekt is.
- Prop het mengsel vervolgens super strak in glazen potten. Druk het goed aan en doe er een tweedelig deksel op (metalen ring met silliconen deksel). Plaats het in een omrande schaal om eventuele overloop op te vangen. Laat het maximaal 72 uur bij kamertemperatuur staan tot het bubbels vormt en geurig is. Je kunt indien nodig wat extra zoutoplossing toevoegen om alle groenten onder water te houden en/of gebruik een glazen gewicht om de groenten onder de vloeistof te houden.
- Bewaar de pot in een bak (in verband met overloop) in de koelkast gedurende maximaal zes maanden, en zorg ervoor dat de groenten de hele tijd ondergedompeld zijn. Hoe ouder het wordt, hoe sterker het wordt.
Succes!
Wil je meer weten over het nut van Probiotica? Of wil je weten hoe je zelf yoghurt kunt maken?