Als ik zou kunnen roken zoals mijn vriend rookt, dan zou ik direct weer beginnen met roken. Hij kan gewoon één sigaret per dag roken, en dan weer een paar weken niet en dan rookt hij op een feestje weer drie sigaretjes voor de gezelligheid. Als iemand hem vraagt of hij rookt, zegt hij vaak “Ja, maar nu even niet ”.

Hij begrijpt ook niet waarom mensen in de regen gaan staan om te roken. En waarom mensen willen stoppen met roken. “Het is toch lekker?”. Hij heeft dus totaal geen last van de verslaving van roken. Blijkbaar is hij daar ongevoelig voor. Terwijl ik, als ik weer 1 sigaretje zou roken, direct weer verslaafd zou zijn.stress-roken-300x203

Helpt roken tegen stress?

Toen ik nog rookte, ervoer ik roken als “stress verlagend” en ik vroeg me dan ook af of roken eigenlijk daadwerkelijk stress vermindert. Het blijkt dat mensen die veel roken meer stress rapporteren dan mensen die niet roken. Hoe zou dit komen? Het zou kunnen dat de mensen die gevoelig zijn voor nicotineverslaving ook gevoelig zijn voor stress en dat daardoor roken en hogere stressniveaus vaak samengaan.

Stress heeft ook een effect bij mensen die al roken. Als een roker zich in een stressvolle situatie bevindt, gaat hij meer roken. Een mogelijke verklaring hiervoor is de reactie van het lichaam op stress. Het lichaam zorgt dan namelijk voor toename van het hormoon Cortisol. Dit hormoon zorgt er mogelijk voor dat de hersenen minder gevoelig voor nicotine worden. Dit betekent dat meer nicotine nodig is om hetzelfde effect te verkrijgen dan wanneer de roker niet gestrest is.

Roken kan stress veroorzaken

Roken kan mogelijk ook stress veroorzaken. Iemand die regelmatig rookt raakt gewend aan een bepaald nicotineniveau. Als ze een keer een tijdje niet kunnen roken dan geeft ontwenningsverschijnselen. Hierdoor ontstaat stress. Steken ze dan een sigaret op, dan werkt dat ontspannend en wordt op dat moment inderdaad de oorzaak van de stress op dat moment even verminderd.

Veel mensen voelen zich ook schuldig dat ze roken. Ook dat geeft stress. Stoppen met roken is voor sommigen mensen geen optie. Ze zijn bang te dik te worden of hebben voor zichzelf andere zwaarwegende redenen bedacht. Misschien zouden deze mensen eens moeten onderzoeken:
• In welke situaties ze roken?
• Wat het roken met ze doet?
• Wat er met hun hartslag gebeurt als ze roken
• Of ze op andere manieren hun stress kunnen verminderen
• Of ze een gelukkige roker kunnen worden zonder schuldgevoel
• Of de negatieve effecten van hun rookgedrag misschien kunnen worden gecompenseerd met andere gezonde leefgewoonten zodat hun lichaam minder lijdt door het roken.
• Ze misschien het gevoel van roken kunnen bewerkstelligen zonder daadwerkelijk te roken.

Veel mensen denken dat ze sigaretten nodig hebben om rustig te worden, of dat ze stress weg roken. Maar de enige vorm van stress waar roken bij helpt, is de stress die je hebt van de ontwenningsverschijnselen. Bekijk eens de voordelen van deze stress oplossingen.

Als een roker een goed alternatief vindt om met stress om te gaan, kunnen ze misschien gemakkelijker stoppen met roken.

(Visited 3.840 times, 1 visits today)