Vandaag stond in de Volkskrant een artikel over een Israëlisch onderzoek waarbij 800 mensen een tijd zijn gevolgd. Onder andere werd elke 5 minuten hun bloedsuikerspiegel gemeten en werd hun voedingspatroon gevolgd. Het bleek dat verschillende mensen totaal verschillend konden reageren op dezelfde voeding.

De drie belangrijkste oorzaken voor de verschillen zijn:

  • Genetische verschillen
  • Verschillen in darmflora
  • Verschillen in leefstijl

De onderstaande video vertelt duidelijk het verhaal van het onderzoek.

Op basis van het analyseren van data uit het onderzoek konden de onderzoekers per persoon voorspellen welk voedingspatroon de bloedsuikers stabiel zou houden. Die voorspelling kwam uit in het overgrote deel van de gevallen. In het derde en laatste deel van de studie werd gekeken hoe 26 proefpersonen reageerden als ze een week lang een dieet volgden op basis van de persoonlijke analyse. Hun bloedsuikerspiegel daalde en zelfs de samenstelling van de darmbacteriën veranderde.verschil bloedsuikerspiegel

De Volkskrant vroeg een reactie aan voedingswetenschapper Frans Kok: “Er is nog wel een lange weg te gaan. Voordat een patiënt met diabetes een gepersonaliseerd voedingsadvies kan krijgen, zijn we gauw twintig jaar verder, aldus Kok.”

Eerlijk gezegd vind ik dit nogal een rare uitspraak gezien het feit dat er nu al redelijk betaalbare mogelijkheden zijn om bloedsuiker continu te meten bij patiënten (http://www.smarthealth.nl/2015/03/04/diabetes-en-digital-health-al-lang-een-belofte/). Deze uitspraak triggerde mij om deze wetenschapper even te googelen en dat maakte voor mij veel duidelijk. Deze wetenschapper heeft duidelijk geen belang bij dit soort onderzoek. Hij werkt bij de universiteit van Wageningen en de onderzoeken die daar gedaan worden zijn grotendeels gefinancierd door de voedingsindustrie. Ook blijkt dat hij vaak ageert tegen alle voedingshypes, superfoods en voedingsgoeroes. Eerlijk gezegd vind ik dit nogal een arrogante houding. Er zijn erg veel mensen die baat hebben bij het eten of niet eten van bepaalde voeding. Deze worden met zulke uitspraken niet serieus genomen en zelfs belachelijk gemaakt.

Ook laat dit onderzoek zien dat het eigenlijk onzinnig is om voedingsadvies voor iedereen te geven zoals het Voedingscentrum doet. Dus zet het de hele voedingswetenschap enigszins op losse schroeven.

Voor mijzelf zou ik het erg interessant vinden om te zien welke voeding mijn bloedsuikerspiegel nu omhoog jaagt en welke voeding niet. Bij mij kunnen er best wat kilootjes af, dus alleen al daarom. Maar eens gegoogled naar eenvoudige glucosemeters. Ik vond er eentje onder de dertig euro en heb deze besteld. De komende tijd ga ik mezelf als proefpersoon bombarderen en een onderzoek starten naar mijn persoonlijke bloedsuikerspiegels.

Ik ben benieuwd of ik op basis van mijn eigen analyse een goed persoonlijk voedingsadvies kan bepalen…

(Visited 312 times, 1 visits today)