Voordelen van xylitol bij neus- en bovenste luchtwegen

Dr. Matti Uhari is een van de meest toonaangevende xylitol onderzoekers ter wereld. Hij werkt in de afdeling kindergeneeskunde aan de Universiteit van Oulu in Finland. Wetende dat xylitol de groei remt van Streptococcus Mutan in de mond, is de hypothese dat xylitol ook van invloed zou kunnen zijn bij de groei van bacteriële flora in de neus, een belangrijke factor bij infecties van de luchtwegen. Hij studeerde deze in vitro door toevoeging van xylitol in een medium en stelde vast dat een oplossing met 1% en 5% xylitol de groei van bepaalde streptokokken duidelijk verminderde, waaronder Streptococcus pneumoniae. Als xylitol de groei van Streptococcus pneumoniae verminderde in de neus, concludeerde hij dat xylitol ook het vervoer van dit pathogeen zou kunnen verminderen en zou het pneumokokken ziekten kunnen voorkomen.

De ziektebeelden die de pneumokokken kunnen veroorzaken, zijn onder andere: longontstekingbijholteontsteking,artritismeningitispericarditisoorontstekingsepsis, en buikvliesontsteking. Deze aandoeningen kunnen voorkomen bij mensen met een verminderde weerstand, maar meestal is Screen shot 2015-02-02 at 19.45.09hiervoor geen duidelijke aanleiding aanwijsbaar. Ook kinderen en ouderen hebben een groter risico ziek te worden. Vooral longontsteking, sepsis en meningitis door de pneumokok eisen ieder jaar ook in Nederland nog meer dan duizend doden.

Xylitol geeft ook verbetering bij oorontstekingen

Finse onderzoekers vonden ook dat xylitol oorontsteking afremde. Ze keken naar wat er gebeurde toen de bacteriën in de neus werden blootgesteld aan xylitol. Het team van Dr. Uhari’s bracht verslag uit over hun bevindingen in het British Medical Journal in 1996 en in Kindergeneeskunde in 1988. Zij toonden aan dat oor infecties bij kinderen tot 40% kunnen worden verminderd met elke dag acht tot negen gram orale xylitol.

Voortbouwend op de studies van Dr. Uhari en andere onderzoekers, ontwikkelde Dr. Lon Jones, een raad gecertificeerd osteopathische arts op basis van Plainview, Texas, een-xylitol gebaseerd neusspray. Aangezien deze studies suggereerden dat het mogelijk is om een betere gezondheid van de bovenste luchtwegen te creëren met behulp van een natuurlijk product, zoals xylitol, begon hij aan zijn kleindochter die chronische oorontsteking had de neusspray met xylitol toe te dienen. Hij gebruikte de xylitol neusspray na elke luierverschoning en haar oorontsteking verdween. Dr Jones heeft toen 10 kinderen in zijn praktijk op dezelfde manier behandeld. In de 11 maanden na regelmatig gebruik van deze xylitol-gebaseerde spray, lieten deze 10 kinderen een vermindering van 93% in oorontsteking zien.

Bacteriën veroorzaken meestal een oorontsteking, maar een virus kan ook de boosdoener zijn. Ze beginnen aan de achterkant van de neus, terwijl vocht zich ophoopt in het gebied achter het trommelvlies, en vervolgens wordt geïnfecteerd. Als de bacteriën op het slijm verder naar beneden in de buis van Eustachius komen , leidt dat naar het middenoor en veroorzaakt middenoorontsteking bij kinderen.

Natuurlijke neusspray met xylitol

In 1999, kreeg Dr Jones het gepatenteerd gebruik van xylitol in nasale toepassing en het product dat bekend staat als Xlear neusspray werd geformuleerd. Deze neusspray bevat xylitol (1-5%), gezuiverd water, zout, en grapefruit zaad extract als conserveermiddel. Het bevat geen drugs, geen bijwerkingen, is veilig voor alle leeftijden, en is volledig niet-verslavend. Haar belangrijkste ingrediënt is xylitol. Het functioneert door bacteriën en verontreinigende stoffen te verwijderen, terwijl het de nasale doorgang kalmeert en hydrateert.

De neusspray werkt op drie manieren:

  1. Ten eerste vermindert de hechting van schadelijke bacteriën op de cellen in de neus.
  2. Ten tweede, de concentratie van xylitol stimuleert het zelfreinigend vermogen van de neus.
  3. Ten derde vermindert xylitol de concentratie van zout in het vochtige deel van de luchtweg oppervlak.

Als je met een microscoop in je neus zou kunnen kijken, zou je alle verontreinigende stoffen zien en de infecterende stoffen vast zien zitten in het slijm dat uw luchtwegen beschermt. Het slijm zal langzaam bewegen, naar de achterkant van de neus. Het slijm wordt afgescheiden door speciale cellen, verspreid over de huid van de luchtwegen en voortbewogen door microscopische trilhaartjes van andere cellen van de luchtwegen. Dit slijm helpt en bacteriën en verontreinigingen uit de neus te stuwen.

De dunne laag van het oppervlak van de luchtwegen is ook de thuisbasis van een aantal eiwitten. Deze antimicrobiële stoffen helpen om foute bacteriën uit de longen te houden. Als het goed werkt, het is een zeer effectieve reiniging mechanisme.

Xylitol helpt deze eiwitten door in de luchtweg in het oppervlaktevloeistof het zoutgehalte te verlagen. Hierdoor verliezen bacteriën hun vermogen om zich vast te houden aan het sinus weefsel, waardoor het lichaam het weefsel gemakkelijker schoon kan houden..

Met behulp van een neusspray met xylitol op een dagelijkse basis helpt uw lichaam infectie veroorzakende bacteriën weg te spoelen en het hydrateert de neusholte en sinussen. In tegenstelling tot andere neussprays, leidt dit dagelijks gebruik nooit tot beschadigd weefsel of antibioticaresistentie.

Xylitol neusspray ook bij asthma en allergie

Irriterende stoffen in de achterkant van de neus triggeren ook astma en allergieën. De reactie van het immuunsysteem is om zich te ontdoen van deze irriterende stoffen is om ze te weg te spoelen. Het doet dit door het stimuleren van de afgifte van histamine.

Volgens de American Academy of Allergy, Astma, en Immunologie, histamine zijn er vier stappen in de nasale doorgang.

  1. Histamine helpt het zelfreinigend vermogen van de neus.
  2. Vermeerdert het slijm waardoor meer verontreinigende stoffen kunnen worden weggehaald.
  3. Zorgt voor een toename van het niezen
  4. Vernauwt de bronchiën, de sluiting van de luchtwegen om de longen te beschermen.

De immuun respons van een kind als het aan vervuilende stoffen in de neus wordt blootgesteld is een loopneus. Traditioneel werden antihistaminica ontwikkeld om histamine te blokkeren, loopneus te verminderen, en gezwollen membranen te laten krimpen om de afvoer van de sinussen en de buis van Eustachius te vergemakkelijken. Maar in feite droogt histamine de membranen uit.

Regelmatige reiniging van de nasale doorgang met een neusspray die xylitol bevat, is een stap ter preventie van ziekten. Een neusspray met xylitol is een instrument voor het reinigen van de neus en het wegspoelen van schadelijke bacteriën en verontreinigende stoffen die anders zouden kunnen leiden tot sinusitis, oorontsteking, en ziekten aan de bovenste luchtwegen.

Heb jij of je kind problemen met de neus en/of oren? Help het zelfreinigend vermogen van de neus door je neus af en toe met een neusspray met xylitol te reinigen. Het is het proberen waard.

Vergelijk het product niet met de normale neussprays. Deze werken sneller, maar zorgen er ook voor dat je een soort van gewenning krijgt, waardoor je steeds meer nodig hebt. Als je de reviews leest, merk je dat het wat langzamer werkt, maar dat als je het 2 a 3 keer per dag gebruikt, je na een paar dagen goede resultaten krijgt.

Xylitol neusspray
Als je op deze afbeelding klikt, kun je zien hoeveel mensen er blij zijn met deze spray en je kunt hun ervaringen lezen op Amazon.com

Je kunt het online kopen bij Amazon.de. Daar zijn de verzendkosten het laagst en wordt er naar Nederland verzonden.

Zelf een neusspray maken

Je zou zelf een neusspray kunnen samenstellen volgens het recept in het patent: Xylitol (1-5%), gezuiverd water, zout, en grapefruit zaad extract als conserveermiddel. Het conserveermiddel kun je ook weglaten als je niet langer dan een week of twee bewaard.
Xylitol kun je hier voordelig kopen. Je kunt Xylitol ook goed gebruiken als gezond zoetmiddel. Ik vind het persoonlijk heerlijk op brood met kaneel!

Preventief tegen verkoudheid en oorproblemen

Vooral kleine kinderen die naar de kinderopvang gaan, kampen vaak met luchtweg- en oorinfecties. Veel ouders ervaren veel minder problemen als ze regelmatig de neus van hun kind schoonmaken met een neusspray met xylitol. Lees vooral de reviews op Amazon.com

Xylitol Kauwgom

Kauwgom met 100% Xylitol heeft een positief effect de mondgezondheid. Het vermindert namelijk tandplak. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid EFSA heeft de positieve werking van kauwgom verrijkt met 100% xylitol erkend. Op basis van uitgebreide, wetenschappelijke onderzoeken heeft de EFSA in 2009 de volgende ziekterisicobeperkings-claim goedgekeurd: “het is bewezen dat met 100% xylitol gezoete kauwgom tandplak vermindert. Een grote hoeveelheid tandplak is een risicofactor bij het ontstaan van cariës bij kinderen.” Op de verpakking van XyliFresh kauwgom wordt op grond hiervan vermeld: “helpt tandplak voorkomen”. 

Hoewel er geen onderzoek naar gedaan is, kan ik me gezien de informatie over Xylitol in dit artikel zou ik men voorstellen dat het kauwen van XyliFresh kauwgom ook heilzaam is bij verkoudheid met of zonder keelpijn. Maar let wel op, er zijn veel soorten kauwgom met xylitol, maar de meeste bevatten slechts een klein beetje xylitol en bevatten dan allerlei minder gezonde zoetstoffen.

http://www.radartv.nl/uitzending/artikelen/detail/article/reactie-xylifresh/

Bron: Susan Clark, RDHEF http://www.rdhmag.com/articles/print/volume-31/issue-5/features/keep-your-nose-clean.html

(Visited 3.103 times, 1 visits today)